Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je o ugledu, obrazu u diplomatiji, pravilima i uspjesima najmanje pozvan da govori potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

– Moj obraz je čist za razliku od njegovog – rekao je za Srnu Višković, upitan da prokomentariše izjavu Crnatka o sastanku premijera Srpske sa šefom delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom.

Višković je rekao da se ne bavi tajnim sastančenjem za razliku od Crnatka, podsjetivši da sastanak sa Satlerom nije imao stepen tajnosti, a poziv za sastanak je zvanično upućen.

– Prilikom izlaska sa sastanka odgovorio sam na pitanja novinarskih ekipa i nikoga nisam citirao, već sam rekao da se ambasador Satler saglasio sa mojom konstatacijom da je nedopustivo da jedna zemlja kandidat za članstvo u EU ima neizabranog stranca koji interveniše u zakonodavstvo – rekao je Višković.

On je istakao da se iz izjave Crnatka vidi da je portparol određenih centara i ambasada.

– Sve što je rekao nije njegova pamet već mu je neko rekao šta da kaže. On je taj koji tajno ide po stranim ambasadama i koji kuje zavjeru protiv Republike Srpske i protiv određenog broja zvaničnika iz Republike Srpske – rekao je Višković.

Kako je Crnadak stručno vodio diplomatiju, Višković kaže da je pokazao za vrijeme mandata ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara koji je, kako je naveo, obilježen sa mnogo skandala – “od nepotizma i zapošljavanja PDP kadrova, rodbine u DKP mrežu, do nereagovanja na brojna nediplomatska ponašanja ambasadora, fotografisanje i isticanje ratnih zastava u DKP-u, za koje se tada pravdao da ne može ništa uraditi i da su mu ruke vezane”.

Višković je rekao da je javnosti poznato da je, dok je Crnadak bio na funkciji, imao 150 putovanja na brojne svjetske destinacije, od čega je, kako je naveo, među njima bilo najmanje zvaničnih posjeta, a od kojih nikavih efekata ni koristi nije imala Republika Srpska.

Premijer Srpske je poručio Crnatku da pročita saopštenje Delegacije EU i da posebno obrati pažnju u dijelu u kojem oni navode da će na evropskom putu biti potrebno ispuniti Agendu “Pet plus dva”, što će omogućiti zatvaranje OHR-a, kao i da su u načelu opsežna međunarodna supervizija i upotreba izvršnih ovlaštenja nespojivi sa članstvom u EU.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: SRNA

Prethodni članakTrik uz koji će vam odjeća u ormaru uvijek mirisati
Naredni članakŠta treba da znate prije odluke da udomite ljubimca?