Vijesti

Više od 600 učesnika marša došlo u Stog

Booking.com

Više od 600 učesnika marša “Stazama egzodusa 2019” prepješačilo su danas put dug 22 kilometra od sela Tumare na Ozrenu do naselja Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići povodom obilježavanja 24 godine od progona Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Maršu “Stazama egzodusa” su se odazvali učesnici iz Banjaluke, Bijeljine, Laktaša, Srpca, Prnjavora, Vukosavlja, Modriče, Dervente, Petrova i Doboja.

U koloni su bili načelnici opština Vukosavlje Borislav Rakić i Petrovo Ozren Petković, pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnji ratni komandant Graničnog puka Vojske Srbije na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, te veteran sa Košara Nenad Stanić.

Učesnici su prepješačili put od Gornje Brijesnice, preko Kvrga, Malčića, Borovca, Lozne do Stoga kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Pripadnici takozvane Armije BiH u proteklom ratu, protjerivanjem više od 40.000 Srba, počinili su etničko čišćenje Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena zbog čega sjećanje na taj događaj mora biti sačuvano radi opomene budućim naraštajima, a počinioci i naredbodavci procesuirani i kažnjeni.
Blagojević je pozvao nadležne institucije da odgovore gdje su 64 živa zarobljena Srbina iz Vozuće koje je 1995. godine privela Druga četa Petog bataljona 328. brigade kojom je komandovao Fuad Zilkić, potčinjen komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu.

Među zarobljenim su, između ostalih, bili Milenko Stanić, Milovan Savić, Milija Jovanović, Slobodanka Jović, Milorad, Duško i Miloš Pejić, Miloš Jović, Ranko Đurić, Čedo Savić, Savo Todorović i njegov sin Živinko.

On je, nakon što su učesnici marša “Stazama egzodusa” došli u naselje Stog kod Vozuće, podsjetio na ratna dešavanja u Vozući, te stradanje i progon Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića.

“Stradanje Srba mora biti uvršteno u kalendar datuma od republičkog značaja za Srpsku”, rekao je Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade.

Blagojević je naveo da su 10. septembra 1995. godine u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” i “Farz”, a po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

U ofanzivi je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred “El mudžahedin”, potpomognuti NATO avijacijom i snagama za brze intervencije. Ubijeno je 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Blagojević kaže da je nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima u Vozući počinjen zločin bez kazne za izvršioce i naredbodavce koji su se isticali po monstruoznosti.

“Zarobljenicima su odsijecane glave koje su drugi morali cjelivati, kidani su im udovi, mučeni su strujom”, naveo je Blagojević, ističući da su zločini dokumentovani.

Podsjetivši da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, te da se protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina vodi postupak, Blagojević ocjenjuje da je to mali napredak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem.

Nakon što su stigli učesnici marša “Stazama egzodusa”, u Stogu će u Crkvi Svetog Đorđa biti služena Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga, biće prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području. 

Foto: katera.news

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close