Privrednici u Srpskoj sposobni su i da ostvaruju dobre rezultate u nestabilnim tržišnim okolnostima, a uloga Vlade je da im omogući odgovarajući privredni ambijent u čemu i uspijeva – ocijenila je ministarka finansija Zora Vidović.

Na drugom panelu “Izazovi i potrebe finansiranja izvoza” na investicionoj konferenciji u Tesliću, Vidovićeva je ukazala na tešku situaciju na unutrašnjem i spoljnom tržištu za male subjekte koji nemaju odgovarajući A kreditni rejting.

– Kamate su veoma visoke i pitanje ko ga od privrednika može obezbijediti i biti konkurentan – istakla je Vidovićeva i dodala da od domaćih banaka očekuje da više ulažu u privredu.

Prema njenim riječima, ovom ministarstvu su za realizaciju kapitalnih projekata u ranijem periodu bila najpovoljnija sredstva zapadnih međunarodnih kreditora, ali to više nije slučaj, dok su na Istoku uočena mnogo povoljnija tržišta kapitala sa tolerantnijim uslovima i u tom pravcu bi trebalo i ići.

Ona je ukazala na značaj podsticaja domaće proizvodnje da bi se smanjio uvoz i radilo na promociji da strani ulagači prebace svoje proizvodne pogone u Srpsku.

Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput kaže da je bankarski sektor stabilan, likvidan, prekapitalan i profitabilan i da se radi o dobrim pokazateljima s obzirom na to da je unazad 16 godina ovaj prostor pratila kriza i da je Srpska bila usamljena u njenom rješavanju.

– Najveći broj banaka svu dobit ulaže u kapital, reinvestiraju se sredstva – izjavio je Šuput i dodao da bi pokazatelji bili daleko bolji da postoji veća podrška međunarodnih finansijskih institucija.

Predsjednik Uprave Nove Banke Siniša Adžić kaže da je tržište Republike Srpske likvidno i da se 7,3 milijardi KM nalazi u bankama, sa

Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije Dejan Vukotić rekao je da su usljed situacije na tržištu usporeni lanci snadbijevanja, a visoke kamatne stope smanjuju profit izvoznicima, usljed čega se domaći izvoznici suočavaju sa problemom da se njihovi partneri okreću sami sebi.

Drugim panelom “Izazovi i potrebe finansiranja izvoza” završen je za danas predviđeni program aktivnosti u okviru Treće investicione konferencije koja se održava u Tesliću.

Za sutra su predviđena dva panela “Lokalne zajednice – pravo mjesto za ulaganje” i “Komparativne prednosti domaćeg izvoza”.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakU petak skup “Granica postoji” u Ugljeviku
Naredni članakNović otkriva detalje svoje knjige: Kako je od sela Detlak stigao do Ist Rivera