TechVijesti

Viber do daljeg ostaje besplatan u BiH

Evropska komisija priprema nova pravila kojim će internetske servise staviti u isti regulatorni okvir koji vrijedi za telekom operatere, kako bi se smanjio uticaj na tradicionalne pozive i SMS poruke, što direktno utiče na prihode telekom operatera.

Razvoj mreže

Ovu informaciju objavio je „Financial Times“, koji u nastavku pojašnjava da telekomunikacijske kompanije godinama lobiraju protiv konkurenata koji pružaju usluge putem interneta, a istovremeno ne ulažu u razvoj mreže i ne plaćaju poreze u Evropskoj uniji, jer su u vlasništvu američkih tehnoloških kompanija.

Skype, WhatsApp, Viber, koji služe za besplatne pozive i poruke te zamjenjuju tradicionalne pozive ili SMS poruke, direktna su konkurencija klasičnim telekom uslugama, ali nisu jednako regulisane pa su evropski zakonodavci odlučili to promijeniti.

Odobašić: Pratićemo situaciju

WhatsApp je u vlasništvu Facebooka, dok je Skype u vlasništvu Microsofta, pa se velike telekom kompanije kao što su španska „Telefonica“ i francuski „Orange“ godinama žale da Google, Microsoft i sada Facebook profitiraju od slabe regulacije.

Francuski regulator telekom tržišta već je najavio da će u septembru prisiliti Google, Viber i Skype da se registruju za telekom usluge. Nova pravila EU daće veće ovlaštenja državama da samostalno regulišu neke odnose.

Pratiti trendove

Ali, ništa od toga neće se odraziti na BiH, jer naša država nije članica Evropske unije, navode iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

“Regulatorna agencija za komunikacije ima saznanja o ovoj inicijativi, ali budući da Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije, odluka ne bi bila obavezujuća za našu zemlju. No, Agencija, kao regulator zemlje koja ulaže napore da postane članica EU, prati regulatorne trendove u oblastima iz njene nadležnosti, pa tako će i u ovoj”  kazala je za „Dnevni avaz“ Amela Odobašić, portparol Agencije.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close