Vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira uložiti 273 miliona dolara u stvaranje svog najsnažnijeg superračunara do sada koje će nositi naziv Isambard-AI.

Nakon aktivacije, ovaj superračunar je spreman da obezbijedi mjesto među najmoćnijim AI superračunarima na svijetu. Sa velikom brojem Nvidijinih superčipova, Isambard-AI će biti sposoban izvršiti više od 200 kvadrilijuna izračuna u sekundi. Očekuje se da će Isambard-AI zaživjeti u ljeto 2024. godine na univerzitetu u Bristolu.

Ovaj superračunar biće napravljen uz pomoć Hewlett Packard Enterprisea (HP), koji je poznat po svojim prenosnim računarima. Pokretaće ga više od 5000 Nvidijinih GH200 Grace Hopper superčipova, što će mu omogućiti postizanje više od 21 exaflops performansi vještačke inteligencije. Univerzitet u Bristolu tvrdi da će ovaj nivo performansi učiniti Isambard-AI 10 puta bržim od trenutno najbržeg AI superračunara u Velikoj Britaniji. Računar će biti smješteno u samohlađeni, samostalni podatkovni centar u bristolskom Nacionalnom centru za kompozite.

Isambard-AI će se takođe moći povezati sa drugim superračunarima u Velikoj Britaniji kako bi dodatno povećao svoje performanse.

Foto: Printscreen/YouTube

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakKraj za tradicionalne ručne kočnice?
Naredni članakNajavljen Zeekr 007