Vijesti

Vaučeri – za razvoj domaćeg turizma

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 73. sjednici, održanoj u Banjaluci, Uredbu o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima.

Uredbom se utvrđuju uslovi i način dodjele i korišćenja sredstava Kompenzacionog fonda Republike Srpske za subvenciju troškova usluge smještaja u ugostiteljskim objektima, na području Republike Srpske izdavanjem turističkog vaučera građanima Republike Srpske u cilju podsticanja razvoja domaćeg turizma. Izdavanje turističkog vaučera ima za cilj da pomogne turističkom sektoru da lakše sanira štetne posljedice prouzrokovane pandemijom virusa korona, te je mjera usmjerena primarno na domaće goste kako bi se motivisali da odmor provedu u Republici Srpskoj u cilju razvoja domaćeg turizma i povećanja potrošnje u Republici Srpskoj.


Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 900.496,99 KM, za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 249 radnika iz 34 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.


Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika za 2019. godinu.

Kako se navodi u Informaciji, budžetom za 2019. godinu za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom stečaja, privatizacije i likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja, planirana su sredstva u iznosu od 6.000.000,00 KM.Za budžetsku 2019. godinu, na prijedlog Komisije, Vlada Republike Srpske je donijela šest odluka u okviru ovog programa, za izmirenje obaveza za neuplaćene doprinose u iznosu od 5.908.721,87 KM. Navedenim sredstvima su izmireni doprinosa za 1.507 radnika iz 147 preduzeća.

U periodu od 2004. godine do 31.12.2019. godine, ukupno uplaćena sredstva za realizaciju Programa socijalnog zbrinjavanja radnika iznose 190.533.011,55 KM. Tim sredstvima je izvršeno zbrinjavanje 63.502 radnika iz 440 preduzeća, od kojeg broja je putem Јavnog poziva omogućeno ostvarivanje prava na starosnu penziju za 7.489 radnika iz preduzeća koja su u procesu privatizacije, stečaja i likvidacije.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti za privatizaciju stanova izgrađenih i nabavljenih sredstvima Vlade Republike Srpske u gradu Trebinju i opštinama Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Gacko i Trnovo.

Daje se saglasnost da se izvrši privatizacija 11 stanova u svojini Republike Srpske u Gradu Trebinju i opštinama Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Gacko i Trnovo, koji se koriste za alternativni smještaj izbjeglica i raseljenih lica, a izgrađeni su i nabavljeni sredstvima Vlade Republike Srpske i nalaze se na raspolaganju kod Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije.

Privatizacija stanova iz ove odluke vrši se otkupom u skladu sa Zakonom o privatizaciji državnih stanova.

Pravo otkupa stanova iz ove odluke imaju lica za koja je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, revizijom, utvrdio da ispunjavaju uslove za korišćenje ovih stanova po osnovu prava na alternativni smještaj u skladu sa pozitivnim pravnim propisima a isti su se izjasnili da žele otkup predmetnih stanova.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close