Vijesti

Uvodi se “TV porez” u BiH

Spas tri javna RTV sistema u BiH ići će preko leđa građana, nađena zamena za taksu. Svaki stalno zaposleni izdvajaće 0,9 odsto plate, a penzioneri 0,3 odsto primanja. Svi članovi domaćinstva zasebno oporezovani

 

Rešenje oko slabe naplate RTV takse u BiH, stiže u vidu poreza na plate i penzije građana u visini od 0,9 odsto!

U sklopu izmene Zakona o javnom RTV sistemu BiH usvojen je predlog Odbora javnog RTV sistema da se osnuju fondovi na nivou RS, FBiH i Brčko Distrikta, koji bi ubirali ovaj porez i onda ga dalje raspodelili na račune tri javna sistema u BiH. Procena je da bi na ovaj način bilo skupljeno oko 90 miliona maraka, što je i više nego dovoljno za rad tri javna RTV servisa u BiH. Inače, RTV taksa u BiH je 7,5 maraka.

I kad bude uveden novi porez, građani sa prosečnim primanjima gotovo da neće osetiti razliku u izdatku.

Pomenute Izmene zakona su već prošle Predstavnički dom Parlamenta BiH i naredne sedmice dolaze u Dom naroda, koji će iste potvrditi.

Za zakon u Predstavničkom Domu su glasali poslanici SNSD, dok su protiv bili poslanici SDS, ali uz pomoć glasova Bošnjaka i Hrvata izmene su dobile “zeleno svetlo”.

Iz SDS poručuju da su ovakve izmene loše i da favorizuju javne servise na medijskom tržištu i građanima donose nove poreske namete.

S druge strane, Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže, za “Novosti”, da će još biti borbe oko mogućeg uvođenja poreza na plate i penzije zbog RTV takse i oko osnivanja Fondova.

On dodaje da je za SNSD ipak bitnije da putem amandmana na Izmene zakona izguraju da raspodela prikupljenih sredstava od RTV takse se više ne deli na način da 50 odsto ide BHRT, a po 25 odsto FTV i RTRS.

PROCENA “ZARADE”
Procena je da bi 248.000 zaposlenih sa prosečnom platom od 834 marke i 252.000 penzionera u Srpskoj, sa prosečnom penzijom od 342 marke, ukupno prikupili 31,7 milion maraka na godišnjem nivou. Na isti način u Brčkom ubralo bi se 1.840.000 a u FBiH oko 56,7 miliona maraka.

– Mi želimo da ubuduće rapodela novca prikupljenog od RTV takse u procentima bude 40 odsto za BHRT, a po 30 odsto za RTRS i FTV – pojasnio je Prodanović.

Ono što poslanici SNSD ne žele da kažu jeste da je predlog oko Izmena zakona o RTV sistemu BiH u vidu poreza već usvojen.

Esad Gotovuša, član Odbora javnog RTV sistema BiH, kaže, za “Novosti”, da je Odbor poslanicima ponudio dva predloga naplate RTV takse, a u sklopu izmena zakona.

– Prvi predlog je bio da se RTV taksa naplaćuje uz račune za struju. Taj predlog je odbijen. Drugi predlog je da se osnuju tri Fonda i da se uvede porez od 0,9 odsto na plate stalno zaposlenih u BiH i na penzije 0,3 odsto taj predlog je prihvaćen – ističe Gotovuša.

Ali kako kaže Gotovuša, pošto je za osnivanje Fondova i uvođenje poreza na plate i penzije u celoj BiH potrebno izmeniti 10 zakona i za to je potrebno par meseci, do tada se predlaže prelazno rešenje.

– RTV pretplata u narednom periodu, do izmena svih zakona, prikupljaće se i dalje putem računa za telefon ali i preko računa za kablovsku televiziju. To će trajati sve dok se ne izmeni nekoliko zakona u oba entiteta i Brčkom, pojašnjava Gotovuša i dodaje da će građani koji plaćaju redovno RTV pretplatu putem Telekoma to i nastaviti, a oni koji su se odjavili sa Telekom plaćaće pretplatu od 7,5 maraka na račun od kablovske.

AMANDMANI O NAČINU PLAĆANjA

Uvođenje poreza na plate i penzije zbog RTV takse dovešće do paradoksa da u domaćinstvima gde više članova radi i ako još imaju penzionera u kući svi plaćaju RTV taksu, a ne samo jedno domaćinstvo.

Gotovuša kaže da će se ovaj problem rešavati kroz amndmane na zakon jer ne bi bilo fer da jedno domaćinstvo plaća više RTV taksi.

– Procena je da u BiH ima oko 1,1 milion domaćinstava i kroz izmene zakona idemo u pravcu da svako domaćinstvo plaća jednu RTV taksu i da sprečimo da jedno domaćinstvo plaća više taksi.

 

Izvor: novosti.rs, S.Mišljenović

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close