Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

Oba zakonska prijedloga nose oznaku EI, kao potvrdu usklađenosti sa pravnom tekovinom EU i utvrdio ih je, te u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za hitno razmatranje uputio Savjet ministara nakon dogovora lidera parlamentarne većine na nivou BiH, postignutog na sastanku u Istočnom Sarajevu radi deblokiranja evropskog puta BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima predviđeno je preuzimanje četiri uredbe/direktive EU iz oblasti migracija donesene u periodu od 2016. do 2021. godine.

Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Savjeta ministara, koji je predlagač zakona, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodica, obrazovanja, naučnih istraživanja, učestvovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu plave karte, kao i na osnovu humanitarnih razloga.

Izmjenama i dopunama Zakona o strancima istovremeno se dopunjavaju i određene odredbe kako bi bila olakšana njihova primjena i otklonjene nejasnoće u praksi.

Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio Zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi sa oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon, uz koji je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojena i korekcija tehničke prirode, omogućava uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i dalji razvoj ovog sektora u BiH.

Definisano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu Zakona budu donijeti odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Izjašnjavanje o Prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH, koji su u Predstavnički dom dostavili poslanici SDP-a, odgođen je za sljedeću sjednicu, kako bi bili usaglašeni predloženi amandmani.

Glasanjem je završena današnja hitna sjednica Predstavničkog doma, a da bi usvojeni zakonski prijedlozi stupili na snagu, potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Foto: Screenshot/srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Bitno usvajanje zakona o strancima i vinu
Naredni članakSagovornici o aktivnostima u odbrambenom sektoru (FOTO)