Tech

Usvojen kontroverzni član 13: Autorska prava na uštrb slobode govora?

Velika promjena desila se ne internetu – Evropski parlament usvojio je kontroverzni član 13 kojim se žestoko pooštravaju pravila o poštovanju autorskih prava na svjetskoj mreži.

Novi zakon natjeraće kompanije poput Googlea da plate izdavačima i umjetnicima što koriste njihov rad onlajn, takođe, Youtube i Facebook preuzimaju odgovornost za sadržaj zaštićen autorskim pravima, koji se objavljuje na njihovim platformama.

Kritičari sada strahuju za slobodu govora, a stručnjaci kažu da je teško predvidjeti kako će teći prilagođavanje na nova pravila.

“Postoji način da se unaprijed provjeri da li neko ko uploaduje sadržaj na Youtube, recimo, krši ta prava i vi to možete da zaustavite. Međutim, sada će svi servisi koji to rade, biti u obavezi. Dosadašnja praksa je bila da su oni samo platforma i onda, ako se vi pojavite kao vlasnik sadržaja i kažete ‘Ovo je moje’, oni sklone, ali nema provjere unaprijed, nema provjere prije postavljanja. Sada će biti svi u obavezi da to rade”, objasnio je IT stručnjak Ivan Jelić.

FOTO: mactrunk/depoaitphotos.com

B92

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close