Vijesti

Ustavni sud RS: Odbačena inicijativa za ocjenu ustavnosti odredaba pojedinih zakona

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Srpske.

Iz Ustavnog suda je saopšteno da nije prihvaćena ni inicijativa za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o komunalnim djelatnostima, Zakona o investicionim fondovima, Zakona o finansiranju poslova i uspostavljanja katastra nepokretnosti, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih normativnih akata.

Ustavni sud Srpske utvrdio je i da odluka Skupštine opštine Bileća o usvajanju Plana parcelacije i stručnog mišljenja sa urbanističko-tehničkim uslovoma za izgradnju poslovnog objekta benzinske stanice sa pratećim sadržajima nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenju.

“Neustavnost ove odluke Ustavni sud je utvrdio na osnovu toga što postupak usvajanja osporenog planskog dokumenta nije sproveden u saglasnosti sa imperativnim normama Zakona o uređenju prostora i građenju, čime je njegov donosilac povrijedio ustavno načelo zakonitosti kojim je određeno da propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

U pojedinim predmetima Ustavni sud je donio rješenja kojima je obustavio postupke, jer su prestali postojati procesni razlozi za njihovo dalje vođenje. 

Foto: capital.ba

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close