Vijesti

Urednik CAPITAL-a dobitnik Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo

– Vukelićevu priču „Pljačka Balkan Investment Banke – Banke Srpske“ EU proglasila najboljom istraživačkom pričom u BiH u 2015. godini.

BANJALUKA, Glavni i odgovorni urednik poslovnog portala CAPITAL.ba Siniša Vukelić dobitnik je Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH 2016. godine. Vukelić je nagradu EU dobio za serijal priča pod zajedničkim nazivom „Pljačka Balkan Investment Banke – Banke Srpske“, a koja je proglašena najboljom istraživačkom pričom u BiH u 2015. godini.

Nagradu za najbolju istraživačku priču uredniku CAPITAL-a danas je na svečanoj ceremoniji u Sarajevu uručio direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić.

„Prvu nagradu je dobio Siniša Vukelić za seriju tekstova o tome kako su nadležne institucije RS bile saučesnici u slomu banaka i tolerisale njihovu pljačku, a onda očekivale da se one saniraju novcem građana. U pitanju je najozbiljniji internetski serijal u ovogodišnjoj produkciji. Iako je tema od onih koje ne stižu do najšire publike, ovi tekstovi su odličan primjer kako novinar koji poznaje materiju, čak i najsloženiji sadržaj predočava na razumljiv način. Njegova precizna dijagnostika spirale bankarskih manipulacija povezanih sa prvim redovima vlasti kaže nam šta je zadatak novinara – dati javnosti činjenice kako bi mogla da reaguje“, rekao je Kontić.

Urednik CAPITAL-a Siniša Vukelić je istakao da je ovo veliko priznanje za višegodišnje istraživanje o Balkan Investment Banci i Banci Srpske, posebno jer dolazi od EU.

„Društvo je ogrezlo u kriminal i korupciju i zaista u ovakvoj državi ne treba biti posebno uporan da budete istraživački novinar, već samo trebate biti dovoljno hrabri ili bolje rečeno ludi da to objavite“, rekao je Vukelić prlikom dodjele nagrade.

Drugu nagradu dobio je novinar Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo Aladin Abdagić za priču o tome kako su nosioci vlasti BiH tokom godina služenja državi postali vlasnici imovine koja se mjeri milionima KM.

Nagradu za najboljeg mladog novinara dobio je Stefan Mačkić iz Banjaluke sa portala „E-trafika“ za priču o koncesijama koje je Vlada RS dala zainteresovanim firmama.

Ovo je prva regionalna nagrada za istraživačke priče koja se uz podršku Evropske unije dodjeljuje od 2015. do 2017. godine u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Na konkurs za nagradu EU, koji je bio otvoren od 11. marta do 1. aprila konkurisale su istraživačke priče u kojima se izvještava o društvenim pitanjima u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja i kršenjem osnovnih prava, korupcijom i organizovanom kriminal u BiH, koje su objavljene tokom 2015. godine na TV, radio, štampanim i online medijima.

U ovogodišnjem takmičenju nagrađene su tri najbolje priče, a na osnovu odluke Evropske komisije, uvedena je i nova potkategorija „najbolja priča mladog istraživačkog novinara“. Nagradni fond za BiH za 2016. godinu iznosi 10.000 evra.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close