Vijesti

Upitna radna mjesta dobojskih farmaceuta zbog Pravobranilaštva RS

Gradska apoteka „Jovan Jovanović Zmaj“, čiji je osnivač grad Doboj, mogla bi otići u stečaj ukoliko Pravobranilaštvo Republike Spske ne odobri da poslovanje u toj  ustanovi preuzme strateški partner koji se prijavio na javni poziv. Samim tim 35 farmaceutskih radnika bi ostalo na ulici.

 Iako vlast u Doboju ulaže sve napore da Gradska apoteka u ovom gradu opstane , samim tim radnici sačuvaju radna mjesta, lokalno rukovodstvo je naišlo na otpor u Republičkom pravobranilaštvu. Uprkos uredno dostavljenoj dokumentaciji o sklapanju streteškog partnerstva dobojske Gradske apoteke i apoteke „Vivamedik“ iz Zvornika iz Republičkog pravobranilaštva nisu dali saglasnost za to partnerstvo, pritom ne obrazloživši svoju odluku, koja bi najviše mogla da košta 35 radnika.

„Sva dokumentacija je proslijeđena Republičkom pravobraniocu sa sjedištem u Doboju, Republički pravobranioc je 29-og tražio dopunu dokumntacije koja se odnosi na vještaka finansijske struke i 30-og ujutro smo dobili odbijenicu, odnosno negativno mišljenje iako još vještačenje nije stiglo .Kompletna dokumentacija, nacrti ugovora,  proslijeđeni su kod pravobranioca, čekamo njegov odgovor. Ne vidim ništa sporno kada se potpisao takav isti ugovor, možda i nepovoljniji po radnike, u Bijeljini, Loparama i nekim drugim gradovima , zbog čega to ne može u Doboju, a sve u cilju da se zaštite ovi radnici jer u slučaju da se ne realizuje ovaj ugovor o partnerstvu apoteka može da ide u stečaj i radnici ostaju bez posla“, rekao je zamjenik gradonačelnika Doboja, Nebojša Marić.

Iz Gradske apoteke poručuju da će od Pravobranilaštva tražiti da obrazlože takvu svoju odluku, te da će dati sve od sebe da sačuvaju radna mjesta zaposlenih u Gradskoj apoteci, kojoj je prije nekoliko dana blokiran i račun.

 „Mi ne znamo koji su to razlozi da Pravobranilaštvo nije dalo pozitivno mišljenje, ja sam u telefonskom razgovoru kontaktirao pravobranioca Milkicu Garić, pokušali smo da dogovorimo da nas primi i ona je dala obećanje da će nas u ovoj sedmici primiti sa svim radnicima pa da pokušamo naći neko rješenje“, istakao je direktor Gradske apoteke, Vedran Mitrović.

Iz Gradske uprave poručuju da se izboru strateškog partnera moralo pristupiti zbog lošeg finansijskog poslovanja ove Apoteke. Unazad osam godina dug ove Javne ustanove prema dobavljačima premašio je tri miliona maraka.

 „Skupština grada je donijela zaključak da se ide u postupak izbora strateškog partnera, objavljen je javni poziv na koji se javio jedan strateški partner koji je pristao da izmiri sve obaveze , sva dugovanja , tri miliona i sto hiljada maraka i zadrži sve radnike za vrijeme trajanja strateškog partnerstva, a to je 20 godina“, naglasio je Marić.

Marić je rekao da je sa ovim slučajem upoznao i glavnog pravobranioca Milimira Govedaricu , koji je obećao da će se i sam uključiti u ovaj slučaj. Do tada, radnici koji nisu bili raspoloženi za priču , mogu samo da se nadaju da će epilog priče biti u njihovu korist.

RTV DOBOJ

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close