Vijesti

Ukrajinski novinar: Konfederacija, ili model BiH za Ukrajinu

BEOGRAD – Rješenje za ukrajinsku krizu moglo bi da bude konfederacija, pa i model Bosne i Hercegovine, smatra novinar iz Harkova Sergej Belous i ističe da bi Rusija, ako bi se ugledala na Zapad, imala formalno i moralno pravo da interveniše u Ukrajini.

“Amerikanci su izmislili odgovornost da se nešto zaštiti. To su napravili na Kosovu. Napravili su princip humanitarne intervencije. Ako gledamo istoriju i šta su bile posljedice njihovih aktivnosti, ako bi se Rusija ponašala kao Zapad, već deset puta više imala bi zakonskog i moralnog prava da interveniše u Ukrajini da zaustavi rat, da reinstalira prethodnu vlast”, rekao je Belous.

Druga je stvar što, kako kaže, Rusija drugačije gleda na međunarodno pravo i malo vjerovatno da će se to desiti, “samo ako se ne desi nešto kritično”. “Rusija je izabrala diplomatski put rješavanja tog konflikta“, ocenio je Belous u u intervjuu za Sputnjik, tokom kojeg je govorio o nedavnom incidentu na Krimu, kada su ruske federalne službe spriječile teroristički napad, i o tome da li Kijev sprema “Oluju” za Donbas.

Upitan zašto Zapad ćuti o obnovi neonacizma u Ukrajini, Belous tvrdi da je to zato što zapadne zemlje sve gledaju kroz prizmu ne dvostrukih, nego višestrukih standarda, kao i na Balkanu. “Kad su u pitanju Srbi na Kosovu svaki prekršaj će primijetiti, čak i ako ne postoji.

Ako pak nešto isto ili još gore naprave Albanci iz OVK to neće vidjeti”, ocjenjuje Belous u intervjuu za Sputnjik. Ista je situacija sada u Ukrajini, isto je bilo i u Hrvatskoj, tvrdi on. “I sada kada gledamo situaciju u Hrvatskoj ona liči na obnovu neonacizma, a ono što je bilo još drastičnije početkom devedesetih – Zapad nije primijetio ‘Oluju’, nije bilo osude tog etničkog čišćenja i tog zločina protiv čovječnosti. Pa kako sad da primate ono što je u Ukrajini?”, pita novinar iz ukrajinskog grada Harkova.

Politika Kijeva je nepredvidiva i iracionalna, a ukupna situacija u Ukrajini se drasticno pogoršala, i ekonomski i društveno, ocjenjuje Belous, koji smatra da tu treba tražiti objašnjenje za nedavni incident na Krimu.

Krim je, kako kaže, uvijek bio posebna tačka. “Rusija je uspjela da razdvoji pitanje Krima od pitanje Donbasa zato što je na Krimu mir i nema o čemu da se pregovara i možda je to pokušaj Ukrajine da se pitanje Krima podigne. To je način da se isprovocira Rusija da da svoj odgovor da bi ispunila sva najgora očekivanja Zapada, mada se zna da Rusija ovdje ima legitiman razlog, ali se ruski razlozi nikad ne uzimaju u obzir”, navodi Belous, koji, kako navodi Sputnjik, već neko vrijeme živi u Beogradu.

Prema njegovim riječima, razlog bi mogla biti i želja Kijeva da izazivanjem napetosti ukrajinsko pitanje, koje je u posljednje vrijeme skrajnuto, opet podigne na međunarodni nivo, a konačni cilj da Moskva opet bude kriva kako bi joj se opet produžile sankcije.

Rješenje ukrajinske krize, kako kaže, mogla bi biti konfederacija ili nešto slično entitetima u BiH. “Ima projekata kao što je bosanski projekat za Ukrajinu, dva ili više entiteta koji bi koegzistirali, a istovremeno sačuvali dobre odnose sa Rusijom.

Najbitnije je da narod tamo ne pati, da se vrati nivo života pre Evromajdana, da bude legitimna vlada koja ne tjera svoj narod i koja vodi računa prvo o nacionalnim interesima. Svega toga nema, a ja bih želio da bude“, zaključuje novinar i istoričar iz Harkova.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close