Povodom informacije da je za 22. novembar najavljen glavni pretres u Sudu BiH, u postupku koji se vodi protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića iz Srpske poručuju – ubrzanje krivičnog postupka nema uporište u zakonu.

Zakazivanje glavnog pretresa u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postpuka, koje u osnovi nema ni uporište u zakonu, rekao je za RTRS advokat Goran Bubić.

Advokat Milan Petković rekao je da je indikativno da je od donošenja naredbe o sprovođenju istraga do zakazivanja glavnog pretresa u predmetu protiv Dodika i Lukića prošlo tek nekoliko mjeseci, dok u nekom predmetima samo istraga traje po 10 i više godina.

Advokat Goran Petronijević istakao je da je očigledno da se nekome žuri da taj postupak što prije okonča u skladu sa unaprijed donesenom odlukom.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je da su građani Republike Srpske na narodnim mitinzima pokazali da neće dozvoliti da pred pravosudnim organima BiH bude osuđen predsjednik Srpske Milorad Dodik zbog navodnog nepoštovanja odluka apsolutno nelegalnog Kristijana Šmita.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da je očigledno da Sud BiH želi da što prije donese presudu predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, unaprijed napisanu u nekim ambasadama u BiH, te naglasio da predsjednik Srpske ne bi trebalo da više ide u taj sud.

Brzina procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, nezabilježena u evropskoj praksi, dokazuje da se zapadni mentori lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita iskreno plaše Dodikovog suverenističkog djelovanja, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Podsjećamo, u Sudu BiH zakazan je glavni pretres u sudskom postupku koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića za 22. novembar u 13 časova.

Ročište o izjašnjenju o krivici Dodika i Lukića održano je u Sudu BiH 16. oktobra kada su izjavili da ne razumiju optužnicu na što je sutkinja Јasmina Ćosić Dedović, po službenoj dužnosti, saopštila kako to podrazumijeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakRaspisan konkurs za dodjelu stipendija iz Fonda “Dr Milan Jelić”
Naredni članakDelegacija EU smatra da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH treba da bude u I. Sarajevu