Koordinacino tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske, koje čine predstavnici relevantnih institucija i organizacija Republike Srpske, danas je na sjednici analiziralo stanje u oblasti ilegalnih migracija, zaključivši da će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom usvojenih zaključaka Vlade i ovog tijela.

Na sjednici, kojom je predsjedavao direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, zaključeno je da će Policija Republike Srpske u skladu sa potpisanim Sporazumom sa Graničnom policijom BiH, nastaviti da pruža pomoć Graničnoj policiji u zaštiti istočne granice od ulaska ilegalnih migranata.

Naložene su i intenzivnije aktivnosti na suzbijanju, sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela krijumčarenje lica i pojačano prisustvo i rad policijskih službenika na terenu, naročito na mjestima gdje se ilegalni migranti najčešće kreću i okupljaju, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Policijski službenici MUP-a nastaviće preduzimati sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju zaštite lične i imovinske bezbjednosti svih građana i očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti na području Republike Srpske, uz poštovanje principa zakonitosti i humanosti.

U prvih devet mjeseci ove godine, policijski službenici su na teritoriji Republike Srpske pronašli i evidentirali 709 lica – migranta koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 76,5 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine.

Od ukupnog broja pronađenih i kontrolisanih migranata najveći broj ih je porijeklom iz Avganistana (52,3 odsto) i Maroka (12,3 odsto).

Prema području koje pokrivaju policijske uprave, najviše migranata je pronađeno na teritoriji PU Zvornik (31,6 odsto), PU Banjaluka (15,7 odsto), PU Doboj (11,1 odsto), PU Bijeljina (11,1 odsto), PU Prijedor (8,7 odsto), PU Foča (8,7 odsto), PU Gradiška (8,6 odsto), PU Istočno Sarajevo (2,6 odsto), PU Trebinje (1,6 odsto) i PU Mrkonjić Grad (0,3 odsto).

U ovom periodu podneseno je osam izvještaja Tužilaštvu BiH zbog osam počinjenih krivičnih djela krijumčarenje lica protiv 11 lica koja su krijumčarila 65 migranata.

Četiri migranta iz Avganistana su na području opštine Čajniče izazvala požar na štali, koja je u potpunosti izgorila. Lica su lišena slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari predata u nadležnost OЈT Trebinje.

Nisu evidentirani prekršaji koji su počinili migranti.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakLaketa: Šmit nije visoki predstavnik; GP prešao kao diplomata Njemačke
Naredni članakDodik sa Đi Pingom: Srpska za dosljedno poštovanja Dejtonskog sporazuma i Ustava