Vijesti

U ovoj godini rast industrijske proizvodnje četiri odsto

U BiH se u ovoj godini očekuje povećanje industrijske proizvodnje za oko četiri odsto, saopštila je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

 

U biltenu Direkcije pod nazivom „Autluk perspektive“ navodi se da se očekuje da bi, zahvaljujući izvoznoj tražnji, prerađivačka industrija, koja je u velikoj mjeri izvozno orijentisana, trebalo da bude glavni oslonac rasta.

Osim prerađivačke industrije, očekuje se povećanje proizvodnje i u okviru energetskog sektora, prvenstveno u proizvodnji električne energije, gdje je u ovoj godini već došlo do puštanja u pogon novih energetskih objekata, i u rudarstvu.

U biltenu se navode spoljni elementi koji bi doveli do povećanja izvozne tražnje, kao što su očekivani rast u regionu od oko tri odsto, te nastavak pozitivnih ekonomskih prilika u EU kao što su povećanje ekonomskog rasta, finalne potrošnje i investicija.

U periodu 2017-2019. godina u BiH se očekuje viši nivo iskorištenosti industrijskih kapaciteta i povećanje industrijske proizvodnje za oko pet odsto.

Za ovaj period se očekuje da bi mjere koje su sadržane u Reformskoj agendi, a vezane su restrukturisanje privrede u BiH, trebalo da daju doprinos jačanju ekonomskog rasta i industrijske proizvodnje, a takođe se očekuje nastavak povoljnih kretanja u okruženju.

 

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close