Zanimljivosti

U Jadranskom moru meduza koja izaziva teške opekotine

Kod naselja Betine u Hrvatskoj uočena je takozvana kompas meduza za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer dodir ove životinje može izazvati žarenje i teške opekotine.

Chrysaora hysoscella, poznata i kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske.

Ono što je karakteristično za ovu meduzu je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas koji može da poraste i do 30 centimetara u prečniku, a lovke do jedan metar dužine.

Ovaj tip meduze ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po osam. Ove životinje se kreću uglavnom pomoću morskih struja, prenosi Morski.hr.

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do ljeta.

Pretpostavlja se da kompas meduze uglavnom umiru prije nego što dočekaju godinu dana. Ova vrsta pripada grupi meduza koje posjeduju žarne ćelije na svojim lovkama i kontakt s njima može izazvati teške opekotine na koži.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu pomoću senzorskih ćelija nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promene svjetlosti.

Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Veliki bucanj.

Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Izvor: B92

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close