Vijesti

U Donjem Rakovcu na Ozrenu osveštan hram „Silazak Svetog Duha na apostole“

Vjernici iz Donjeg Rakovca i okoline okupili su se juče ispred hrama Silaska Svetog Duha na apostole u Donjem Rakovcu kako bi prisustvovali njegovom osvećenju.

IMG_0216Za stanovnike ovog povratničkog naselja, koje pripada opštini Maglaj, crkva je mjesto novog jedistva, nakon rasijanja usljed ratnih sukoba.  Kako su nam mještani ispričali , svega stotinjak kuća je obnovljeno.

-Imao sam kuću u Gornjem Rakovcu. Za vrijeme rata sam napustio svoje ognjište.Napravio sam kuću u dobojskom naselju Usora.U Rakovcu sam napravio vikendicu, i rado bih se vratio da tu i živim , ali mi je problem prevoz. Nema autobuskih linija, a nemam lični automobil -priča Čedo Panić, koji je devedesetih godina napustio Rakovac.

Crkva u Donjem Rakovcu je jedna od najstarijih na Ozrenu. Zidovi ove svetinje porušeni su u ratnim borbama. Po završetku ratnih dejstava, mještani su počeli ponovo da grade i obnavljaju svoje kuće, a gradonačelnik grada Doboja, Obren Petrović je odlučio da im pomogne i u obnovi crkve.

-Osim što je pomogao obnovu ovog svetog mjesta, gradonačelnik Doboja pomaže i kada je u pitanju održavanje puta koji vodi do ove naseobine – rekao je Danijel Jošić, šef Kluba odbornika SDS u Skupštini grada, koji je i kumovao obnovljenoj crkvi u Rakovcu.

Nakon osvećenja hrama,  vladika Hirzostom je služio Svetu arhijerejsku liturgiju.U kompleksu crkve podignuta je i spomen ploča za poginule pripadnike VRS iz Rakovca. Po osvećenju crkve uslijedilo je narodno veselje.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close