Vijesti

U Doboju u toku realizacija projekta „Sprečavanje zdravstvenih rizika“

Predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Svjetske banke razgovarali su sa predstavncima Gradske uprave , dobojskog Doma zdravlja , školskih ustanova te nevladinih organizacija koji su uključeni u projekat  „Sprečavanje zdravstvenih rizika u BiH“.

Cilj sastanka bio je da se predstavnici ustanova i organizacija koje su uključene u projekat upoznaju sa tokom  obuka i radinica koje se realizuju u Doboju, s obzirom da je i ova lokalna zajednica uključena u taj projekat.

– U našem gradu radi lokalna akciona grupa koja priprema set ideja kako realizovati ciljeve iz ovog projekta, a koji se odnose na sprečavanje faktora rizika po zdravlje . Od svih tih aktivnost očekujemo veliku korist od naših najmlađih Dobojlija, iz Dječijeg obdaništa  gdje je obuka već odrađena, do učenika osnovnih i srednjih škola, kao i sportskih udruženja i organizacija, do samih građana, izjavio je Dragan Vasilić savjetnik gradonačelnika Doboja.

U projekat je uključen i dobojskih Dom zdravlja koji svakodnevno radi na prevenciji faktora rizika raznih oboljenja, kroz različite preventivne i sistematke preglede, ali i savjetovanje pacijenata. Kroz ovaj projekat te aktivnost planiraju kažu da podignu na još veći nivo.

-Naš cilj je u stvari da pružimo svoj maksmimalni doprinos u sprovođenju ovih akvitnosti i da u konačnici dovedemo do smanjenja četiri faktora rizika, a oni se odnose na konzumaciju duvana i alkohola, nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, s obzirom da statistički podaci pokazuju da preko 95% smrtnih sklučajeva u RS i BiH nastaje kao posljedica masovnih nezaraznih bolesti, a to su prije svega kardiovaskularna , maligna, respiratorna oboljenja i dijabetes.Smanjenje ovih faktora rizika imaće za cilj smanjenje broja oboljelih što će uticati na zdravlje našeg stanovništva, rekala je dr Tanja Ješić Petrović , pomoćnik direktora DZ Doboj.

U Lokalnoj akcionoj grupi koja radi na ovom projektu pored predstanika Gradske uprave i Doma zdravlja uključene su i javne školske i predškolske ustanove, nevladine organizacije, vjerske zajednice i sportska udruženja.

-Naše sekcija koje su većinom zdravstvene i vode ih visoke medicinske sestre i doktori već rade po obdaništima, osnovnim školma, ove godine uključili smo se i u srednje škole u kojima naši učenici idu i vrše edukaciju po pitanju alkoholizma, pušenja, nezaraznih bolesti u ovom slučaju dijabetesa i hipertenzije, kazala je Milena Jović direktorka dobojske Medicinske škole.

„Sprečavanje zdravstvenih rizika u BiH“ je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je cilj promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i socijalne zaštite RS, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj, kao lokalnih zajednica iz RS, Doboja i Zvornika.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close