Vijesti

U Doboju obilježen Svjetski dan zdravlja – 8. april

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, Dom zdravlja Doboj u saradnji sa Gradskom upravom organizovao je preventivne preglede za sve zainteresovane građane, u Gradskom parku.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, koji se ove godine obilježava pod motom “Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom”, Dobojlije su kontrolisale šećer u krvi, krvni pritisak, kao i tjelesnu težinu. Bila je ovo prilika da se građani konsultuju i sa porodičnim ljekarom.

-Mi u našoj ustanovi našim pacijentima svakodnevno ukazujemo na to, da trebaju u određenim vremenskim periodima preventivno izmjeriti krvni pritisak, šećer u krvi, holesterol i masnoću u krvi. Provjeravamo da li su pušači, da li imaju prekomjernu tjelesnu težinu i da li su dovoljno fizički aktivni. Dakle, nastojimo im ukazati na sve one riziko faktore koji su vrlo bitni za nastanak masovnih nezaraznih bolesti, kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti koje su u velikom porastu – izjavila je dr Nada Janjetović, specijalista porodične medicine.

U sklopu opšteg važno je voditi računa i o oralnom zdravlju. Preventivne preglede neophodno je raditi najmanje dva puta godišnje.

Trebate raditi redovne preglede, bez obzira da li vas nešto boli ili ne boli. Takođe, trebate doći kod vašeg stomatologa da se uradi jedan preventivni pregled, gdje mi tu opet skrećemo pažnju na redovnu prevenciju – rekao je dr Goran Subotić, stomatolog.

Iz udruženja “Dijabeta”, koje broji oko 500 članova, poručuju da vode brigu o svojim članovima, ali i svim drugim građanima, za koje često organizuju ulične akcije mjerenja šećera.

Kroz naše aktivnosti redovno i kontinuirano vršimo edukaciju naših članova i svih zainteresovanih lica koja se odazovu pozivima na naše sastanke. Naše članove posebno edukujemo oko pravilne ishrane i fizičke aktivnosti – izjavio je Stevica Rodić iz udruženja “Dijabeta” Doboj.

Redovni preventivni pregledi, pravilna ishrana i fizička aktivnost osnov su za dobro zdravlje.

Preventivne preglede dobojski Dom zdravlja organizovao je u saradnji sa lokalnim udruženjem dijabetičara i Visokom školom zdravstva. Povodom Svjetskog dana zdravlja građanima su dijeljene jabuke.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close