Vijesti

U BiH dnevno uđe 120 migranata

SARAJEVO – U Bosnu i Hercegovinu u prvih deset dana ovog mjeseca dnevno je ušlo između 80 i 120 ilegalnih migranata.

Ovo je juče “Nezavisnim” potvrdio Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, povodom sve većeg priliva migranata, koji po mnogim parametrima prerasta u krizu jer BiH nema dovoljno smještajnih kapaciteta za njih. I Ujić priznaje da ova institucija nema dovoljno kapaciteta, te da imaju jedan centar kapaciteta 100 ljudi.

“Mi ne odlučujemo o smještajnim kapacitetima. O tome odlučuje Savjet ministara. Zbog toga je u ponedjeljak sazvan i sastanak na kojem ćemo pokušati  iznijeti prijedloge na koji način djelovati i kako obezbijediti alternativni smještaj”, rekao je Ujić. Ističe da je, prema podacima ove službe od 1. januara do 9. maja u BiH ušlo 3.449 ilegalnih migranata, te da nemaju precizan podatak koliko je njih već otišlo prema zemljama EU, ali, po njegovom mišljenju, veliki broj sigurno jeste. Naglašava da je problem to što migranti stalno pristižu i da se podaci mijenjaju iz dana u dan, te da je sad situacija malo teža, jer sporije odlaze iz BiH zbog toga što je Hrvatska dodatno zaštitila svoje granice. Tvrdi da su pod pritiskom migranata Sarajevski i Unsko-sanski kanton, dok u drugim krajevima nema pritiska.

“Moramo rješavati alternativni smještaj u Unsko-sanskom kantonu i izmjestiti migrante iz parka u Sarajevu van grada. Biće prijedlog u ponedjeljak na sastanku. Siguran sam da ćemo riješiti i problem u Unsko-sanskom kantonu i da će se skratiti njihov boravak u BiH”, uvjeren je Ujić. Napominje da imaju dva prijedloga, ali da o njima neće govoriti do ponedjeljka.

“Sve ćete znati u ponedjeljak, ne bih prejudicirao”, kazao je Ujić.

U međuvremenu, Ministarstvo bezbjednosti BiH pripremilo je izvještaj o migrantima koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, a naći će se i na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH u kojem je upozorilo kako postoji opasnost da mjerodavna tijela izgube kontrolu nad migracionim tokovima, te da BiH postane “hot spot” za migrante ukoliko se ne osiguraju uslovi za učinkovitu borbu protiv nezakonitih migracija.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da će priliku da govore o problemu migranata poslanici imati  već 17. maja.

“Smatram da je informacija Ministarstva bezbjednosti neupotrebljiva i ne može se tako reagovati na najavu da BiH prijeti dolazak više od 60.000 migranata. Iz dostavljene informacije se vidi da je BiH potpuno nespremna za dolazak migranata i da će to uz teško političko stanje biti dodatni bezbjednosni problem”, konstatovala je Majkićeva. Ističe da BiH u ovom momentu, prema informaciji koju je dostavilo Ministarstvo bezbjednosti, ima smještaj za ukupno 620 izbjeglica i svako dodatno eventulano povećanje zavisi od finansijskih, materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa, koje ova zemlja nema.

“Dakle, ovo što se događa sa izbjeglicama, naročito što je Ministarstvo imalo najmeru da smjesti jedan broj izbjeglica u neperspektivne vojne objekte koji su vraćeni entitetima u RS odnosi se na  Banjaluku, kasarnu Zalužani i Kalinovik. To su mjesta koja su već useljena od strane entitetskih vlasti i ni na koji način ne mogu biti korištena za prihvatilište. Dakle, veoma loše stojimo s pripremom za veliki posao koji nas čeka”, kazala je Majkićeva.

Sve više migranata u Sloveniji zbog BiH

Broj ilegalnih migranata koji ulaze u Sloveniju ove je godine znatno povećan zbog nove rute preko BiH, ali je situacija pod kontrolom, rekli su u slovenačkoj policiji.

Melita Moćnik iz Policijske uprave Novo Mesto istakla je da hrvatska policija više pažnje mora posvetiti kontroli granice s BiH, posebno na području Cazina i Velike Kladuše, gdje se okupljaju migranti koji žele dalje u Evropu, ali da uz to nastavlja kontrolisati ilegalni migrantski tok iz Srbije jer je u balkanskoj regiji dosta izbjeglica i migranata koji žele prema Evropi.

(Nezavisne)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close