Vijesti

U banji “Mlječanici” do 20 odsto jeftinije usluge boračkim kategorijama

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i Javne zdravstvene ustanove Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” iz Kozarske Dubice potpisali su danas u Banjaluci protokol o saradnji kojim je predviđeno da usluge za pripadnike boračkih kategorija u ovoj zdravstvenoj ustanovi budu do 20 odsto jeftinije.

Vršilac dužnosti direktora “Mlječanice” Dragan Brdar rekao je da je ova bolnica uvijek bila u službi boračke populacije. 

“Ovo je najmanje što možemo da uradimo za kategoriju koja je stvarala Republiku Srpsku i omogućila nam da vazduh slobode udišemo punim plućima. Ovo je naš dug prema toj kategoriji i u perspektivi ćemo nastaviti ovim putem”, rekao je Brdar novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja protokola. 

On je pojasnio da se protokol o saradnji ogleda u određenim benefitima za boračku populaciju. 

“Nastojali smo da obuhvatimo sve borce Srpske, a posebno porodice poginulih boraca gdje smo im dali popust od 20 odsto prilikom dolaska u `Mlječanicu` u privatnoj režiji”, rekao je on i dodao da popusti za demobilisane borce i ratne vojne invalide u ovoj zdravstvenoj ustanovi iznose 10 odsto. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić zahvalio je Brdaru na inicijativi da boračkoj populaciji obezbijedi popuste pri rehabilitaciji, odnosno, kako je naglasio, onom dijelu boračke populacije koja ne može da dobije banjsko liječenje putem Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske. 

“Uvjeren sam da će ova ponuda naići na odobravanje i da će određeni broj boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca sigurno naći svoj interes i račun da bi mogli da koriste usluge i kapacitete banje `Mlječanica`”, rekao je Savčić. 

Prema njegovim riječima, popust, koliko god iznosio, svakako je dobrodošao, a posebno je značajan u ovom slučaju. 

“Ovo je možda prvi i jedini slučaj da se na ovakav način pokazuje briga o borcima Srpske, iako to nije zakonska obaveza. Ovo je primjer i drugim javnim ustanovama i preduzećima i svima onima koji raspolažu državnim kapitalom i sredstvima da, tamo gdje njihove mogućnosti dozvoljavaju, pokažu veću socijalnu odgovornost prema ovim kategorijama, te na taj način da podijelimo i brigu i odgovornost za borce i poboljšamo njihov ukupan položaj”, rekao je Savčić. 

Savčić je izrazio i zadovoljstvo što je, kako je podsjetio, banja “Mlječanica” nosilac najvišeg boračkog priznanja -“Zlatne značke”, za sve što je uradila u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“To je bila svojevrsna ratna bolnica kroz koju su prošli mnogi ranjeni borci Vojske Srpske. Zadovoljstvo je što i novo rukovodstvo `Mlječanice` vrednuje i poštuje ono što je prethodna generacija uradila za odbranu slobode i stvaranje Srpske”, naglasio je Savčić. 

Foto: www.spamljecanica.com

SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close