U Banjaluci će danas biti nastavljen međunarodni skup “Balkanski dijalog” na kojem učestvuju doktori nauka i profesori iz Rusije, Srbije i Republike Srpske, a među njima akademici Јelena Guskova i Nikita Bondarev, kao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Na Fakultetu bezbjednosnih nauka pozdravne riječi imaće Leonid Dračevski, izvršni direktor Fonda za podršku javne diplomatije “Gorčakov”, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, dekan Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Najavljeno je da će se obratiti i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Nakon toga biće održana panel-diskusija “Dejtonski sporazum danas. Pogled iznutra i iz Rusije”, na kojoj će govoriti vodeći naučni saradnik Instituta slavoznanja Ruske akademije nauke, akademik Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Јelena Guskova, a trebalo bi da se obrati i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Među panelistima su i direktor Centra za humanitarno pravo i borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević i analitičar iz Žepča Anto Marinčić.

Na drugoj panel-diskusiji o temi “Nacionalni i nadnacionalni identitet na Balkanu” govoriće, između ostalih, Nikita Bondarev, stariji naučni radnik na Institutu slavoznanja Ruske akademije nauka, srpski istoričar Aleksandar Raković i Nikola Ožegović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Nakon toga biće održano izlaganje učesnika sa radovima o temi “Međunarodni terorizam i radikalan islam na Balkanu”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPrije 32 godine formirana Skupština srpskog naroda u BiH
Naredni članakKalinić: Sada je bitno jedinstvo i okupljanje oko ključnih nacionalnih pitanja