Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci počelo je 20. savjetovanje “Oktobarski pravnički dani” sa međunarodnim učešćem o temi “Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema”.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović.

– Sav naš problem u čitavom globalno-političkom , a evo o pravnom poslu je činjenica da mi branimo svoja prava, a oni nam oduzimaju i prave od nas one koji remete, koji su kako oni to vole da kažu “loši momci”. Sve je to važno za studente, ali važno je i za ljude koji se bave naukom. Zahvalan sam gospodinu Vitomoru Popoviću što nastavlja tradiciju i drži do pravničkih dana i mislim da će i posjeta pojazati koliko je to važno i bitno – rekao je Dodik.

Dodik je upitao kako je moguće da je neko ko je završio pravo ili, čak, doktorirao i obavlja dužnost sudije ili tužioca spreman da u sudskom ili tužilačkom postupku prihvati da primjenjuje odredbe koje nemaju utemeljenje u Ustavu i u pravu, kao što su odredbe koje je nametnuo Kristijan Šmit.

On je rekao da na taj način sudije i tužioci preuzimaju obavezu i, glumeći najozbiljnije pravnike na nepravnom aktu, pokušavaju sebi da osiguraju lažnu veličinu.

– To je krah prava i krah organizacije bilo kakve države. BiH se ne može napraviti na nepravu – izjavio je Dodik novinarima na 20. savjetovanju “Oktobarski pravnički dani” na banjalučkom Pravnom fakultetu.

Dodik je rekao da bez prava nema država ni zajednica i uređenog odnosa među ljudima niti svega onoga što je pravo definisalo kroz vijekove.

On je istakao da su u današnje vrijeme veoma ugroženi pravna nauka i praksa kroz unitarističko ponašanje moćnika.

– Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku danas je u Banjaluci uručena Povelja – najviše priznanje Udruženja pravnika Republike Srpske.

Priznanje je Dodiku uručio predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Vitomir Popović tokom 20. savjetovanja “Oktobarski pravnički dani”.

Dodik je istakao da je ponosan na funkcionisanje pravosudnog sistema u Republici Srpskoj.

Skupu prisustvuju ličnosti iz političkog i javnog života Republike Srpske, zemalja regiona, te veliki broj sudija i tužilaca, pravnika koji rade u privredi, organima uprave, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Srpske i zajedničkih institucija BiH.

Generalni pokrovitelj savjetovanja “Oktobarski pravnički dani” je Vlada Republike Srpske, a organizator Udruženje pravnika Republike Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Suorganizatori su Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Advokatska komora Republike Srpske, Notarska komora Srpske, te republički Centar za edukaciju sudija i tužilaca.

Prije početka rada minutom ćutanja odata je počast svima koji su za odbranu Srpske položili živote.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 05.10.2023. godine
Naredni članakPočela isplata septembarskih penzija