High Tech

U Africi planiraju koristiti solarne frižidere za transport vakcina protiv koronavirusa

Solarni frižider je jedan od odgovora na brojne izazove u transportu i skladištenju vakcina protiv koronavirusa u Africi.

Za podsjetiti je da je vakcine kompanija Pfizer i BioNTech potrebno čuvati na temperaturi od minus 75 stepeni Celzijusovih, a Modernine na minus 20 stepeni. Za to su potrebni posebni frižideri. Vakcine Univerziteta Oxford i kompanije AstraZeneca se mogu čuvati na od dva do osam stepeni i za to su dovoljni konvencionalni frižideri.

Kompnija PEG Africa proizvodi uređaje sa solarnim panelima i prodaje ih u državama zapadne Afrike. Da bi se omogućila distribucija vakcina, kompanija je počela proizvoditi solarne uređaje potrebne zdravstvenom sistemu. U tome ih je podržala organizacija Power Africa potpomognuta USAID-om.

Među takvim uređajima su i solarni frižideri. Prema riječima direktora PEG Africa Hugha Whalana, frižideri su napravljeni upravo za transport vakcina. Ranije je kompanija bila posvećena proizvodnji uređaja kojima će se obezbijediti hladni lanac za hranu.

Whalan se nada da će nakon testiranja frižideri biti korišteni u procesu vakcinacije. Od dva dobavljača s kojima PEG Africa radi, jedan je već dobio certifikat o kvalitetu i bezbjednosti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Postoji mogućnost da i drugi dobavljač dobije ovaj certifikat.

Najveći izazov je dostaviti vakcinu do mjesta u kojem se nalazi osoba koja je mora primiti. Tako se nigerijska startup kompanija GRICD nada da će i ona doprinijeti u rješavanju ovog problema. Oni su počeli proizvoditi solarne hladnjače. U njima je moguće postići temperaturu od minus 20 stepeni.

Moguće ih je daljinski kontrolisati, a kompanija je sarađivala s nigerijskim Nacionalnim centrom za kontrolu zaraznih bolesti i Institutom za medicinska istraživanja u cilju prikupljanja uzoraka koronavirusa u udaljenim područjima.

Stratup je uspostavio i kontrolu sa zdravstvenim kompanijama u Južnoafričkoj Republici, Gani i Egiptu, izjavio je osnivač GRICD-a Oghenetega Iortim.

Zapremina frižidera iznosi 15-100 litara, a u one najmanje je moguće staviti 200 doza vakcine. Frižider zapremine 15 litara je namijenjen za distribuciju do krajnjih korisnika vakcine.

Iortim je naveo da se mogu koristiti u bilo kojem obliku transporta – u čamcu, na motociklu ili se mogu nositi na leđima. Prednost solarnih frižidera je u tome što se mogu koristiti tamo gdje nema električne energije.

“Ako nešto krene po zlu, uključi se alarm, tako da možete pravovremeno reagovati da zaštitite vakcine”, obrazložio je Iortim.

Međutim, uređaji njegovog startupa još nisu dobili sve potrebne sertifikate. Jedino ga je sertificikovala Organizacija za standardizaciju Nigerije.

Ovo nije prvi put da se afrički kontitent suočava s izazovima u vakcinaciji. To se desilo kada su masovno vakcinisana djeca i kada je populacija vakcinisana protiv ebole i drugih zaraznih bolesti, prenosi CNN.

Foto: GRICD

Izvor: Klix

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close