Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić rekla je da neovlašćenih instrukcija ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković ima napretek, o čemu svjedoči i najnovija da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja povodom obilježavanja 11. jula.

– Nedopustivo je da se ovakva uputstva šalju bez odluka Predsjedništva BiH ili Savjeta ministara jer, kada je riječ o spoljnoj politici, za tu oblast u BiH jedino je nadležno Predsjedništvo BiH – izjavila je Srni Babićeva koja je nekadašnji zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara.

Ona je navela da ovakvi potezi Turkovićeve dodatno urušavaju ionako već narušene odnose unutar DKP mreže i pojačavaju tenzije među narodima, sprovodeći jednostranu agendu svoje političke partije.

Babićeva je napomenula da je iluzorno očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati ovu instrukciju, posebno nakon otvorenog pisma koje su jedinstveno potpisali povodom 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH.

– Ova instrukcija Turkovićeve jedna je u nizu istih ili sličnih koje šalje DKP mreži na datume koji su važni samo jednom, bošnjačkom narodu i ovakvo ponašanje usložnjava ionako složene odnose u BiH – rekla je Babićeva.

Ona je istakla da nametanje određenih datuma koji su bitni samo jednom narodu predstavlja samo put da se druga dva naroda majorizuju, što ni na koji način neće doprinijeti stabilnosti i razumijevanju u BiH.

Turkovićeva je, bez saglasnosti i konsultacija sa Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH, pod oznakom hitno poslala instrukcije DKP mreži sa zahtjevom da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH dužni da spuste zastavu BiH na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema i “da su u obavezi da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Održano predavanje na temu „Jačanje mentalnog zdravlja, imuniteta i zdrava ishrana kao odgovor na kovid 19” (VIDEO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno, dnevna temperatura u blagom porastu