Vlada Republike Srpske pravovremeno je reagovala i proširila krug primalaca pomoći u okviru paketa energetske podrške siromašnim potrošačima, a svaki vid podrške penzionerskoj populaciji znači mnogo, izjavio je predsjednik republičkog Udruženja penzionera Ratko Trifunović.

Trifunović je za Srnu istakao da je pomoć onima koji je primaju putem banke već isplaćena, dok Federacija BiH, koja je takođe, dio ovog projekta, još nije dogovorila na koji način će pomoć biti isplaćena građanima.

Prema njegovim riječima, ovakva vrsta podrške je pristojna pomoć koju će penzioneri utrošiti onako im njihove potrebe nalažu, pogotovo pred zimski period.

– Penzionerima koji imaju male penzije znači puno, jer se sada mogu pripremiti za zimu, nabaviti ogrev, zimnicu – poručio je Trifunović.

Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske u septembru je završilo isplatu pomoći za grijanje za 18.200 penzionera u iznosu od 8.671.572 KM.

Vlada Republike Srpske je utvrdila da je ukupan broj lica čija domaćinstva ispunjavaju uslove za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Republici Srpskoj više od 67.000.

Riječ je o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri za ovu godinu Evropske unije. Cilj dodjele ove pomoći jeste ublažavanje posljedica negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize.

BEZ ODGOVORA OD INSTITUCIЈA FBiH

U FBiH još nije poznato kada će početi isplata ove pomoći.

Iz federalnih ministarstava finansija, te rada i socijalne politike nisu odgovorili na upite Srne ove sedmice kada će biti uplaćena sredstva za sprovođenje mjera podrške za minimalno 109.000 energetski siromašnih domaćinstava na području Federacije BiH izloženih negativnim efektima poskupljenja energenata u sezoni grijanja 2022/2023. godina i zašto to do sada nije urađeno, s obzirom da su potrošači u Republici Srpskoj već dobili ta sredstva. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj rođeno 30 beba; U Doboju na svijet došlo petoro mališana
Naredni članakIsplaćena pomoć za troškove grijanja za 16.160 boraca