Vijesti

Trećina sankcionisanih vozača prekoračila dozvoljenu brzinu kretanja

Trećina sankcionisanih vozača prekoračila dozvoljenu brzinu kretanja, dok  24,4 % sankcionisanih učesnika u saobraćaju nisu koristili sigurnosni pojas

 

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj, u periodu od 25. do 31. jula 2016. godine, otkriveno  je ukupno 1211  prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Republici Srpskoj. Od ukupno 1584 kontrolisanih učesnika u saobraćaju, za učinjene prekršaje izdato je ukupno 1135 prekršajnih naloga. Iz saobraćaja je isključeno 106 vozača i 29 vozila.

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola sankcionisano je 87 vozača. Zbog koncentracije alkohola u organizmu od preko 1 gr/kg lišena su slobode zadržavanjem 23 vozača, kao i jedan pješak koji se kretao kolovozom pod dejstvom alkohola. Od toga, kod jednog vozača alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od preko 2 gr/kg, kod 19 vozača utvrđena je  koncentracija alkohola u organizmu od 1 do 2 gr/kg, dok su 3 vozača odbila da se podvrgnu alkotestiranju. Kod ostalih 64 vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu do 1 gr/kg.

U navedenom periodu sankcionisana su 462 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. Od toga 315 vozača prekoračili su  dozvoljeno ograničenje brzine kretanja u naseljenim mjestima,  dok je 147 vozača prekoračilo dozvoljenu brzinu kretanja van naseljenog mjesta. Najveći broj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja u naseljenim mjestima (152) i van naselja (66) evidentiran je u rasponu od 10 do 20 km/h.

Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa sankcionisana su 295 učesnika u saobraćaju, odnosno 24,4% u odnosu na ukupan broj sankcionisanih učesnika u saobraćaju.

Od ukupno kontrolisanih 32 vozača mopeda, motocikla i bicikla sankcionisano  je 5 vozača mopeda, 10 biciklista  i 2 vozača motocikla. Zbog nekorištenja zaštitne kacige sankscionisana su 2 vozača mopeda i 4 vozača bicikla.

Sankcionisano je 10 pješaka, od toga 8 pješaka koji su se nepropisno kretali po kolovozu ili nepropisno prelazili kolovoz.

Zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava, nekorištenja propisane opreme  i drugih prekršaja  iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH  sankcionisano je 5 vozača traktora i radnih mašina.

U navedenom periodu sprovedena je republička akcija „Pojas“ koja traje od 18. jula do polovine avgusta 2016. godine, dok je u periodu od 29. do 31. jula 2016. godine sprovedena regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju usmjerena na kontrolu brzine kretanja vozila i kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close