Vijesti

Traktorijada u Tekućici

traktorijada-fajlSedamdesetak traktora, od kojih je najstariji marke Massey Ferguson proizveden prije skoro šest decenija, učestvovalo je na “Traktorijadi”, koja je treći put održana u dobojskom selu Tekućica. Četrnaestogodišnji Momo Kujundžić bio je najmlađi učesnik “Traktorijade”. Sa ovom poljoprivrednom mašinom počeo je da upravlja prije četiri godine , a tome su ga naučili otac i stric.

-Radim sa traktorom sve : orem ,tanjiram,sijem ispričao je Momo i dodao da nije bilo teško da nauči da upravlja traktorom.

Jedan od organizatora “Traktorijade” Tomislav Đurić naveo je da je manifestacija takmičarskog karaktera, odnosno takmiči se traktor protiv traktora u istoj kategoriji navlačenjem lanca, zatim se traktoristi takmiče u vožnji prikolice unazad i ljudska snaga protiv traktorske.

-Na trećoj po redu “Traktorijadi” ima dosta manjih traktora domaće proizvodnje ,a najviše ima traktora zapadne proizvodnje i to tip Massey Ferguson, kazao Đurić.

Najstariji traktor marke Ferguson na “Traktorijadi” vozio je Ljubiša Mišić iz sela Tekućica.

-Prije dva mjeseca sam kupio ovaj traktor u Konopljištima na Ozrenu. 1957. je godište i ima 35 konjskih snaga. Služi mi za manje poslove, jer imam tri još traktora.Dobro me služi I ne kvari se,tako da sam zadovoljan njegovom proizvodnjom,ispričao je Mišić.

Zavidno iskustvoza upravljačem traktora stekao je Simo Cvjetković (77), koji 35 godina vozi ovu poljoprivrednu mašinu,a od nje se ne odvaja ni danas.

-I dan danas orem,zubim,tanjiram.Sve radim. Sve dok me zdravlje služi radiću,poručio je Cvjetković.

traktorijada-fajl2Manifestacija je organizovana uz podršku Turističke organizacija grada Doboj, a ideja je potekla od mještana Tekućice da kroz “Traktorijadu” promovišu selo,te da vrate aktivnosti u selo, kao što su nekada prije bili zborovi ili molitve.

 

 

 

 

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close