Vijesti

Tradicionalna berba na Gostilju privukla veliki broj berača, kao i ambasadora Kine u BiH (FOTO)

Na Gostilju, jednom od najljepših vrhova na planini Ozren, tradicionalno je obilježena manifestacija branje trave Ive, koja je prošle godine uvrštena na UNESCO-vu listu. Ovom narodnom običaju prisustvovao je i ambasador Kine u BiH ĐI Ping sa gradonačelnikom Doboja.

Lijepo vrijeme i jedan od najljepših ozrenskih vrhova Gostilj izmamili su veliki broj berača trave Ive, na današnji praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Tradicionalni berači Ive poranili su na planinu. Spremni su kažu došli u berbu, sa makazicama, kako ne bi naštetili korjenu biljke.

Ova manifesacija svake godine primami i nove berače, a neki od gostiju rado i zapjevaju.

Put Ozrena na manifestaciju „Branje trave Ive“ zajedno sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem uputio se i ambasador Kine u BiH Đi Ping, koji je dočekan po srpskim običajima, a koji se i sam uvjerio u napitak ljekovite biljke.

-Imamo i mi u Kini ljekovitu biljku koja je slična travi Ivi, tako da mislim da ne bi bilo loše da ojačamo našu kulturnu razmjenu i u toj oblasti – izjavio je Đi Ping, ambasador Kine u BiH.

Đi Ping, ambasador Kine u BiH

-Kada vidite da je za ovo zainteresovana jedna tako velika i jaka država kao što je Republika Kina, svakako da to i nas obavezuje da se mi puno više posvetimo ovom kraju tj. da se posvetimo Gostilju, Ozrenu, Gradu Doboju i da štitimo naše bogatstvo koje imamo na teritoriji Grada. Ovo je nešto što je svjetska priča i što Grad Doboj u narednom periodu treba da publikuje – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Od novembra prošle godine „Branje trave Ive“ je uvršteno na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska. Inicijativu je pokrenulo Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzej u Doboju.

Bila je ovo prilika i da se zaigra. U kolo su se prvo uhvatili folkloraši iz Boljanića, nakon čega su im se pridužili ostali posjetioci , ali i predstavnici grada Doboja, kao i narodni poslanici.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close