High Tech

TOP 10 gradova u kojima se najkraće radi

Zaposleni u većini postkomunističkih država, poput Srbije, a posebno radnici u privatnom sektoru, rade više i duže od zaposlenih u razvijenim zemljama, i to za višestruko manje plate. Pogledajte gde se na svetu najkraće radi.

U jednom glavnom gradu prosečno radno vreme traje svega šest sati, a uveliko se kuju planovi za zabranu slanja mejlova zaposlenima van radnog vremena.

Dosta vam je rada od devet do pet? Evo gde bi trebalo da se odselite.

Prosečno dnevno radno vreme u Parizu je svega šest sati, što je najkraće radno vreme na svetu, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo 15 profesija u 71 gradu širom sveta.

Ni to im nije dovoljno, nego Francuzi hoće da zakonom bude zabranjeno slanje mejlova zaposlenima van radnog vremena, kako bi mogli da se opuste tokom ostalih 18 sati van posla.

Pariz ima ubedljivo najkraću prosečnu radnu nedelju na svetu od samo 30 sati i 50 minuta ili šest sati i 10 minuta dnevno u radnoj nedelji od pet dana.

Na drugom mestu je takođe francuski grad, Lion, gde petodnevna radna nedelja traje 31 sat i 22 minuta, što pokazuje da je u Francuskoj uobičajeno kraće radno vreme i da glavni grad nije izuzetak.

Bronzanu medalju je zauzela Moskva, gde se radi tek malo više nego u Lionu, odnosno 31,67 sati.

Godišnja studija finansijskog giganta UBS pokazala je da u Londonu radna nedelja traje 33 sata i 30 minuta, što ga svrstava na 17 mesto u svetu.

Zanimljivo je da evropski gradovi zauzimaju prvih 18 mesta na listi u kojoj su u obzir uzeta i plaćena odsustva i godišnji odmori.

Dok mnogi zaposleni često svoj posao “nose kući”, u Francuskoj je u toku razmatranje zakona koji bi zabranio zaposlenima da čitaju ili šalju mejlove u vezi sa poslom tokom vikenda i u večernjim satima.

Prosečna radna nedelja u 71 posmatranom gradu iznosi 36 sati i 23 minuta, što je malo duže od prosečnog radnog vremena Njujorčana, koji na poslu svake nedelje u proseku provedu 36 sati i 23 minuta.

Očekivano, najveći udarnici su u Aziji, ali ne u Japanu, kako bi mnogi pretpostavili.

Najviše se radi u Hong Kongu, gde su zaposleni vezani za svoje radne stolove zapanjujućih 50 sati nedeljno u proseku, što znači da je tamo uobičajeno radno vreme od 10 sati, ako radna nedelja traje pet dana.

U Tokiju radna nedelja traje 39 sati i 30 minuta, dok se u Pekingu u kancelarijama sedi prosečno 37 sati i 42 minuta nedeljno.

Istraživanje UBS-a je obuhvatilo 68.000 podataka dobijenih širom planete, koji se odnose na plate, radni sati, odmori, kao i na cene roba i usluga.

Posmatrano je 15 profesija, od medicinske sestre do bankara, zaposleni različitih životnih dobi, njihove porodične prilike i obrazovni nivo.

Pogledajte listu gradova sa najkraćim radnim nedeljama:

1. Pariz – 30,84 sati

2. Lion – 31,36

3. Moskva – 31,67

4. Helsinki – 31,90

5. Beč – 32,26

6. Milano – 32,51

7. Kopenhagen – 32,63

8. Luksemburg – 32.75

9. Viljnus – 33 sata

10. Brisel – 33, 01

 

Izvor: mondo

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close