Vijesti

TI BiH dobio spor protiv Agencije za bankarstvo RS i u predmetu Banka Srpske

Ovo je ukupno treća tužba koju je TI BiH dobio zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj

Banja Luka, 04. juli 2016. – Okružni sud u Banjaluci usvojio je tužbu Transparency International u BiH (TI BiH) protiv Agencije za bankarstvo Republike Srpske zbog skrivanja informacija o radu Banke Srpske. TI BiH je tražio kopiju izvještaja vanjskog revizora za 2013. i 2014. godinu, posebno traženo mišljenje vanjskog revizora ukoliko postoji, kao i sve ostale informacije o mjerama koje je Agencija kao kontrolni organ preduzela prema Banci Srpske.
Agencija je odbila dostaviti tražene informacije pod objašnjenjem da se radi o poslovnoj tajni. Ovo je ukupno treća tužba koju je TI BiH dobio zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj koji je pod povećanom lupom javnosti još od zatvaranja Bobar banke. Banka Srpske je druga banka kojoj je u posljednje dvije godine oduzeta dozvola za rad, a Agencija za bankarstvo nikada nije javno objasnila svoj rad i zašto nisu korišteni nadzorni i preventivni mehanizmi.
TI BiH će u novom postupku zahtjevati od Agencije konačno dostavljanje informacija kako bi se javnost napokon upoznala sa radom nadzornog tijela u periodu prije zatvaranja propalih banaka.

Presuda

 

Izvor: ti-bih.org

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close