High Tech

Tesla, Volvo, Ford i Mercedes tuže SAD

Veliki proizvođači automobila, uključujući kompaniju za električna vozila “Tesla” Elona Maska, tvrde da su nameti koji su prošle godine uvedeni na ključne komponente automobila bili “proizvoljni i neosnovani”. Zbog toga su pored “Tesle”, kompanije “Volvo”, “Ford” i “Mercedes” podnijele tužbu protiv američke administracije.

U tužbi koja je podnijeta Sudu za međunarodnu trgovinu u Njujorku navodi se da su carine od 25 odsto koje je američka administracija uvela na veliki broj proizvoda iz Kine, uključujući i rezervne dijelove automobila “proizvoljne, hirovite i predstavljaju zloupotrebu diskrecije”.

Optuženi je trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer, čija je kancelarija prošle godine odbila “Teslin” zahtjev za izuzeće od carina na računare i ekrane uvezene iz Kine koje koristi u svom električnom automobilu “Model 3”.

Trgovinski rat Vašingtona i Pekinga počeo je 2017. godine, a do sada je uticao na preko 500 milijardi dolara uvoza iz Narodne Republike Kine.

Uprkos sporazumu koji je sklopljen ranije ove godine, a kojim se najavljuje djelimično primrije, takse od 25 odsto na 250 milijardi dolara vrijednu kinesku robu ostaju na snazi.

Kina je najveće svjetsko tržište automobila i glavni pokretač rasta za mnoge proizvođače automobila – posebno za “Teslu”, kompaniju koja namjerava da svojim električnim vozilom utiče na smanjenje emisije ugljendioksida.

Foto: pixabay.com

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close