Vijesti

Termin “genocid” ne može se primijeniti na dešavanja u Srebrenici (VIDEO)

Termin “genocid” ne može se primijeniti na dešavanja u Srebrenici tokom proteklog rata u BiH. Ovo je navedeno u izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

U izvještaju se ističe da je u proteklom ratu na tom području stradalo oko 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba. To je bila i tema posebne sjednice Vlade Srpske, kojoj je prisustvovao i predsjednik Nezavisne međunarodne komisije Gideon Grajf.

Ocijenjeno je da je ovaj izvještaj jedan od najvažnijih dokumenata za Republiku Srpsku i srpski narod.

Nakon gotovo dvije godine, odnosno 855 dana od dana formiranja, Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji tokom proteklog rata završila je svoj rad, sačinila Izvještaj i prikazala ga Vladi Republike Srpske.

– Јako sam ponosan da sam predao ovaj veliki izvještaj koji je napisan nakon mnogo mjeseci veoma teškog rada 10 vrhunskih stručnjaka od kojih je svaki svjetski priznat. Јedini cilj bio je istina i pravda, utemeljena na činjenicama. Siguran sam da će doprinijeti širenju istine, borbi protiv predrasuda i da će biti zrak svjetlosti u tami laži i mržnje – rekao je Grajf.

Za srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika izvještaj je jedan od najvažnijih dokumenata za Srpsku i srpski narod u cjelini.

– Najvažnija stvar ovoga izvještaja jeste činjenica da se na događaje u Srebrenici ne može primjenjivati termin genocid i da to ova komisija odbacuje i smatra da nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu koji to tretira i definiše šta je genocid i da je sama ta kvalifikacija genocid upravo dio satanizacije koja je vršena prema Srbima – smatra Dodik.

U Izvještaju se navodi da je u prethodnom ratu u srebreničkoj regiji stradalo oko 3.500 Bošnjaka i više od 2.000 Srba, što bošnjačka strana prećutkuje. Među usvojenim zaključcima je i zadatak za Republički centar za istraživanje rata i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

– Da u narednom periodu organizujemo što više okruglih stolova, što više javnih diskusija, kako bi ovaj izvještaj imao svoju prezentaciju, da svi oni koje zanim istina, šta se dešavalo na tom području u tom periodu mogu da dođu do te istine – istakao je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

Iako je Izvještaj Vlada primila k znanju, on nije njen, objasnio je predsjednik Vlade, već ostaje vlasništvo komisije. Za predsjednicu Republike prava vrijednost dokumenta je u tome što se bavi cijelim periodom rata i što posmatra stradanje svih strana u sukobu.

– Namjera nije da se omalovaže ili obezvrijede bilo čije žrtve, ali isto tako moramo tragati za istinom da bismo mogli graditi bolje i sređenije društvo i ja vjerujem da ovaj izvještaj sigurno ima jednu takvu ambiciju, a on je u suštini pravljen na taj način. Dakle, izvještaj jeste vlasništvo ovih ljudi koji su ga prezentovali i oni će ga svojom strukom, ekspertizom, uloženim trudom, naporom i kredibilitetom koji su u to uložili svakako i braniti – smatra Željka Cvijanović predsjednica Republike Srpske.

Obiman dokument koji je nastao istraživanjem komisije, javnosti će biti predstavljen i na posebnoj internet stranici koju u narednim danima treba da kreira Republički centar za istraživanje rata. Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji tokom proteklog rata formirana je odlukom Vlade 7. februara 2019. godine.

Ta odluka donesena je na osnovu zaključka Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u avgustu 2018. godine odbacila izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici i oko nje, od 10. do 19. jula ’95. godine, koji je, kako je u tadašnjim zaključcima navedeno, sačinjen pod pritiskom visokog predstavika u BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close