Vijesti

Taktika i interesi političke trojke

U Bosni i Hercegovini postoje zabrinjavajući znakovi da teško stečeni mir ozbiljno propada. Nacionalistički političari otvoreno propituju dejtonski okvir, na načine da se govori o secesiji, podršci dalje podjele zemlje, ali i manipuliše sa ruskim i turskim uticajem. Ovo su tek neke od teza u brojnim analizama stanja, kako domaćim, tako i stranim.

Kao ključne nosioce ove retorike označavaju predsjednika RS Milorada Dodika, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Najčešće podsjećaju na secesionističke izjave Milorada Dodika, na koje se naslanjaju i one Izetbegovićeve da podjele zemlje bez rata neće biti. Takođe se pominje i kupovina oružja sa policiju RS, ali i Dodikova podrška stvaranju hrvatskog entiteta.

Političari otvoreno huškaju na rat, kaže politički analitičar Ibrahim Prohić. Bh. građani žive remake devedesetih, a trojac Dodik, Izetbegović i Dragan Čović na istoj matrici u kojoj su isti lični interesi jednako se ponašaju, kaže on.

“Ovo što mi slušamo je više od retorike. Kad bi od njih trojice i njima sličnih zavisilo i da je to u interesu svjetskih sila, oni bi bili sposobni verbalne prijetnje pretočiti u oružani konflikt”, navodi Prohić.

Ono što proizvodi i održava postojeće stanje za Prohića je jasno.

“Prvo, vodeći političari su nesposobni za nužne reforme, a željni su zadržati benefite vlasti. Zato oni mogu da se održe jedino ako proizvode strahove i podgrijavaju tenzije i konflikte. Pred izbore se to u pravilu intenzivira. Drugo, konfuzija i neefikasnost međunarodnih posrednika i suprotstavljeni interesi svjetskih sila. Ova geostrateška ili geopolitička dimenzija je jako važna za BiH. Treće, zakržljalo javno mnijenje i četvrto, slaba opozicija”, ukazuje Ibrahim Prohić.

Na odnose stranih sila upozoravaju poznavaoci prilika u BiH, pišući o onima koje RS gaji sa Rusijom, koja ima težnju da zaustavi BiH u NATO integracijama.

Takođe i na to da dok zapadne sile gledaju u drugom smjeru, Izetbegović njeguje odnose sa Turskom koja je iskoristila tu nepažnju.

Predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović kaže da među građanima nema netrpeljivosti. Nju, smatra stvaraju isključivo političari, s jasnom taktikom i ciljem.

“To se radi da bi se odvratila pažnja javnosti od nesposobne vlasti koja nije u stanju da rješava ključne, egzistencijalne probleme građana BiH, kao što su privreda, ekonomija, standard, školstvo zdravstvo… Ta korumpirana i nesposobna vlast poseže za manipulacijom i ona izaziva mržnju, strah i nepovjerenje ukazujući najčešće na ono što se dešavalo od ’92. do ’96., što kod građana izaziva emotivne reakcije”, ocjenjuje Todorović.

Građani su tako, smatra Todorović, navikli da podnose sve i lošu vlast i političke manipulacije i život na granici dostojanstva.

“Nije u tome samo odgovornost ovih naših kriminalizovanih političara, te kvazipolitičke elite koja je na vlasti dugo godina, odgovornost je u velikoj mjeri i građana, svih onih slobodomislećih ljudi koji ćute, okreću glavu u stranu, trpe i očekuju da će to jednog dana proći”, smatra predsjednik Helsinškog odbora RS.

Analitičar Prohić kaže kako se na građane ne treba ljutiti, jer su tri decenije bili izloženi bjesomučnoj indoktrinaciji, ali i da to sada već ne može biti izgovor, jer moraju shvatiti da rješenje neće samo doći i ni od koga sa strane.

“Ako je to tako onda znači da bi građani trebalo da počnu učestvovati u sopstvenom životu i kreirati svoju stvarnost. Imaju priliku u oktobru. Šta će se desiti do oktobra ne znam. Načelno, mislim da dugo rješenja neće biti ako se uspostavi jedna forma društveni pokret plus politika. Jedan snažan pokret kakav imamo u Evropi, a koji bi mogao napraviti neku vrstu društvene koalicije i neku vrstu društvenog ugovora s novim političkim snagama”, zaključuje Prohić.

Izvor: RSE

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close