Vijesti

Tajac: Gdje je ugovor o privatizaciji „Boske“

Pronalazak ugovora o privatizaciji Robne kuće “Boska”, koji je misteriozno iščezao u martu prošle godine, očigledno još nije ni na pomolu.

 

Naime, u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske i RK “Boska” i dalje nemaju nameru da se oglašavaju povodom nestanka ugovora. Samo su kratko saopštili da trenutno ne mogu da daju nikakav komentar.

“Istraga o nestanku ugovora o privatizaciji RK ‘Boska’ i dalje traje, tako da ne možemo nista da komentarišemo”, poručili su iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske, piše Blic.rs.

Ni nakon brojnih poziva i zvanično poslatog dopisa, ni u “Boski” nema informacija niti bilo kakvih saznanja kako je ugovor nestao, odnosno da li je i koje posledice to eventuelno imalo po kupca i prodavca ove robne kuće. Uskraćena je i informacij šta je sa nestalim overenim bankarskim menicama, kojima je kupac garantovao ispunjenje obaveza prema prodavcu, piše Blic.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu potvrđeno je da je 16. marta prošle godine Sektor kriminalističke policije CJB Banjaluka dostavio obaveštenje upućeno od Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, u vezi sa nestankom službene dokumentacije.

“Nakon obavljenih provera banjalučki CJB je 26. maja 2015. dostavio izveštaj protiv Jugoslava Jovičića, zbog krivičnog dela falsifikovanje ili uništavanje službene isprave. Pomenuti predmet je kod tužioca Odeljenja za privredni i organizovani kriminal i u fazi je istrage”, kaže službenik za informisanje Maja Đaković Vidović.

Kako nezvanično saznaje Blic, istragu u vezi sa privatizacijom RK “Boska” otvorilo je i Tužilaštvo BiH. Iz ovog tužilaštva su, međutim, saopštili da ne mogu da daju nikakav komentar na dopis koji smo im poslali.

Ne plaća kredite

Ugovor o prodaji 58 odsto RK “Boska“ beogradskom konzorciju “Zekstra – Delta“ potpisan je 3. oktobra 2008. godine u Banjaluci.


Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Kupac se obavezao da će zadržati 254 radnika i u rekonstrukciju “Boske“ uložiti 40 miliona evra. Međutim, ni u “Boski” ni u resornom ministarstvu nismo uspeli da saznamo da li je kupac ispunio obaveze.

Ono što se zna je da zbog neredovnog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica, “Boska” duguje IRB 15,7 miliona KM, zbog čega je još pre četiri godine „zaradila“ tužbu.

Izvor: Blic.rs

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close