Magazin

Svemirski turisti iz orbite imali poruku za Toma Kruza (VIDEO)

Svemirski turisti koji već 48 sati kruže oko Zemlje u svemirskom brodu “Spejs eksa” razgovarali su iz orbite sa slavnim glumcem Tomom Kruzom, zvonom su dali znak za zatvaranje berze i odgovarali na pitanja djece koja se liječe od raka u bolnici “Sent Džud” u Memfisu.

Civilna posada “Inspiracija 4” koja je odletjela u Zemljinu orbitu razgovarala je sa glumcem Tomom Kruzom iz svemira i prenijela mu svoja iskustva, s obzirom na to da bi on trebalo da snimi, kako je najavljeno, “bestežinski” film u Međunarodnoj svemirskoj stanici u saradnji s kompanijom Ilona Maska.

Članovi misije “Inspiracija 4” su holivudskoj zvijezdi poručili da ga rado primaju za svog pomoćnika, oslovljavajući ga kao Maverika, po liku koji je tumačio u filmu “Top gan”.

Inače, misiju je angažovao američki milijarder Džared Ajzakmen, osnivač i izvršni direktor kompanije za finansijske usluge “Šift for pejment”, koji je ujedno i iskusan pilot, za prikupljanje 200 miliona dolara za Dječju onkološku kliniku “Sent Džud” u Memfisu. Ajzakmen je donirao polovinu predviđene sume prije lansiranja.

Članica posade, Hejli Arčenjuk, u direktnom uključenju tokom ćaskanja sa malim pacijentima pokazala im je spektakularan pogled koji se pruža sa njihove kupole. Tokom razgovora sa malim pacijentima, jedno dijete je pitalo da li su vidjeli vanzemaljce, a drugo se pitalo: “Da li ima krava na Mjesecu”.

Ajzakmen, Arčenjuk i druga dva člana posade, Sijan Proktor i Kris Semborski, odletjeli su 16. septembra na raketi “Spejs iksa” koja ih je podigla 575 kilometara iznad Zemlje, dalje od Međunarodne svemirske stanice ili svemirskog teleskopa Habl i najudaljenija je tačka na koju je čovjek otišao još od leta “Apola” na Mjesec 1972. godine.

Od tada posada prikuplja medicinske podatke o tome kako su njihova tijela reagovala na odsustvo gravitacije, razgovaraju s prijateljima i porodicom na Zemlji i uživaju u pogledu.

Kako je predviđeno, potpuno automatizovana kapsula “Kru dragon” ispaliće svoje kočione rakete i pripremiti se za pad u Atlantski okean u blizini Kejp Kanaverala u noći između subote i nedjelje, čime će biti završeno ovo trodnevno putovanje.

Foto: Screenshot/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close