Magazin

Šveđani stvorili pivo od otpadnih voda

U pokušaju da podignu svijest o pretvaranju otpadnih voda u svježu pitku vodu, jedna pivara iz Stokholma u Švedskoj je lansirala novi pivski brend koji je napravljen od reciklirane vode iz kanalizacije.

Novo pivo pod nazivom PU:REST je proizvela pivara “New Carnegie”, u saradnji sa švedskim Institutom za očuvanje životne okoline i pivarom “Carlsberg”, koja je omogućila tehnička sredstva za stvaranje ovog piva.

S ovim pivom kompanija “New Carnegie” želi da skrene pažnju javnosti da je reciklirana voda potpuno sigurna za konzumaciju, te da se može piti bez opasnosti od oboljenja kao i voda sa gradskog vodovoda.

Tvorci novog piva, kao i Institut za očuvanje životne okoline, ističu da za njih nije postojao tehnički izazov u stvaranju ovog piva, koliko je još problematičan izazov u ubjeđivanju javnosti da je reciklirana voda potpuno ispravna za piće.

“Zato smatramo da je pivo kao jedno od najpopularnijih napitaka na planeti savršen primjer koji će pokazati da je reciklirana voda ispravna za piće”, istakli su tvorci novog piva.

Novo pivo PU:REST je predstavljeno švedskim ljubiteljima zlatnog napitka tokom ove nedjelje, a među ljubiteljima ovog napitka na socijalnim mrežama već je stekao naziv “otpadno pivo”.

“Poteškoće u stvaranju relativno jeftine i energetski isplative vode nisu tehničke prirode, koliko emocionalne. Reciklirana voda je čista isto koliko i voda sa česme, ali većina ljudi je još skeptična kod konzumacije ove reciklirane vode”, rekao je Stefan Filipson, projekt menadžer “New Carnegie” pivare.

Ovaj menadžer smatra da s ovim pivom oni čine pionirske korake u svijetu gdje je nestašica vode neminovna.

“Željeli smo da pokažemo da već sada mi imamo neophodnu tehnologiju da recikliramo otpadne vode i stvorimo vodu koja je potpuno ispravna za konzumaciju”, dodao je Filipson.

Pivski tehničar Kris Turgeson, koji je stvorio formulu za pivo PU:REST, svoj proizvod opisuje kao kristalno čist pilsner i dodaje da je ova kompanija prihvatila izazov jer vjeruje da i proizvođači i konzumenti moraju da se usude da misle drugačije jer će jedino na taj način početi voditi brigu o planeti Zemlji.

Pivo, sudeći po komentarima onih koji su ga probali, ima veoma čist i svjež ukus, međutim veliki broj pivopija još ne želi da se upusti u konzumaciju ovog zlatnog napitka.

PU:REST je trenutno moguće nabaviti u restoranima u Stokholmu, koji su u vlasništvu pivare “New Carnegie”.

Pivo će zvanično biti na tržištu širom Švedske od jula ove godine, kada će ga moći probati i ostali švedski ljubitelji piva.

Još nije poznato da li će ono doći i do pivopija iz drugih evropskih zemalja koji su već ostavili komentare na Facebook stranici pivare “New Carnegie”, gdje tvrde da su za razliku od Šveđana oni spremni da testiraju revolucionarno pivo.

(Nezavisne)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close