Vijesti

Sutra počinje manifestacija “Dani Vučijačke Brigade – Lipa 2019”

Parastosima poginulim borcima Vučijačke brigade u Spomen-sobi u Podnovlju i na Lipi sutra, 1. juna, počeće manifestacija “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019”.

“Svake subote i nedjelje pred pravoslavni praznik Spasovdan, njeguje se pomen i sjećanje na borbe vođene 1992. godine, kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja koridora pod nazivom `Bitka za put života i spasa`”, saopšteno je iz Boračke organizacije Brod. 

Iz ove organizacije su nodsjetili da je na mjestu Lipa, gdje se spaja pet opština – Doboj, Derventa, Brod, Modriča i Vukosavlje, izgrađena spomen-crkva posvećena Svetom Jovanu Vladimiru, a u porti su podignuti spomenici poginulim srpskim borcima u odbrambeno-otadžbinskom i Drugom svjetskom ratu. 

Parastos u Podnovlju biće služen u 19:00 časova, a u Spomen-crkvi Svetog Jovana Vladimira na Lipi sa početkom u 21:00 čas, nakon čega je planirano i paljenje “Vučijačke vatre” i druženje naroda Vučijaka. 

U nedjelju, 2. juna, u Crkvi Svetog Jovana Vladimira sa početkom u 11:00 časova biće služena liturgija, ophod oko crkve, osvećenje slavskog koljiva i hljeba, obraćanje zvanica i polaganje vijenaca poginulim borcima. 

Sastavni dio manifestacije “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019” je pješački pohod “Putevima prvog progona Srba u BiH”, koji će početi u nedjelju u 7:30 časova kod motela “Kamen” u Donjem Klakaru. 

“Tokom pješačkog pohoda položićemo cvijeće na mostu, nedaleko od mjesta pogibije srpskih boraca Radovana Radovanovića i Mile Stevića. Prva pauza je u Gornjem Klakaru pored spomen-obilježja gdje polažemo cvijeće i nastavljamo put do Gornjih Vrela gdje polažemo cvijeće i nastavljamo put ka Lipi”, navode iz Boračke organizacije Brod. 

Najavljeni su i biciklijada i maraton koji će krenuti sa Trga patrijarha Pavla u Brodu u 8:00 časova. 

Organizatori manifestacije “Dani Vučijačke brigade – Lipa 2019” su Boračka organizacija Brod, Srpska brigada Vučijaka, a pokrovitelji su opština Brod i Turistička organizacija Brod. 

Obezbijeđen je prevoz iz Broda do Lipe. 

Foto: opstina-brod.net

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close