Vijesti

Sutra o izvršenju odluke o zakonu o praznicima RS

Ustavni sud BiH trebalo bi da se sutra izjasni da li je izvršena njegova ranija odluka, kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, odnosno njegov član 3b nije u skladu sa Ustavom BiH, izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.
Prema njegovim riječima, u slučaju da zaključi da odluka nije izvršena, Ustavni sud BiH donosi posebno rješenje kojim se to utvrđuje, odnosno da sporna odredba neće važiti narednog dana od dana objave te odluke u “Službenom glasniku”.

On je istakao da se to rješenje, kao i sva prethodna u sličnim slučajevima, dostavlja nadležnom tužilaštvu BiH.

“Ustavni sud BiH je kao izuzetak ostavio Narodnoj skupštini Republike Srpske rok od šest mjeseci da taj član Zakona usaglasi sa Ustavom BiH”, istakao je Mijan i dodao da je taj rok istekao u junu.

Ustavni sud BiH je u novembru prošle godine donio odluku da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Republike Srpske da ga u roku od šest mjeseci od dostave ove odluke usaglasi sa Ustavom BiH.

Građani Republike Srpske izjasnili su se 25. septembra na referendumu da Dan Republike Srpske treba i dalje da ostane 9. januar.

Na istoj sjednici Ustavni sud BiH razmatraće Prijedlog budžeta ove institucije za 2017. godinu i plan svoga rada za narednu godinu.

Ustavni sud BiH je za danas zakazao javnu raspravu o apelaciji Bože LJubića, koji je u vrijeme njenog podnošenja bio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredbi članova Izbornog zakona BiH u dijelu kojim je regulisano popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izvor: agencije

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close