High Tech

Sumnja u TikTok prešla “preko bare”: I u Evropi spremaju istragu

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštio je danas da je pokrenuo preliminarnu istragu o aplikaciji za dijeljenje video sadržaja TikTok jer je dobio žalbu jednog korisnika, prenosi Rojters.

Aplikacija TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BajtDens, već je pod istragom američkih, holandskih i vlasti Evropske unije povodom pitanja privatnosti podataka.

“U maju smo dobili jednu žalbu na TikTok, povodom koje se sada sprovodi istraga”, rekao je portparol CNIL-a, ali je odbio da objasni prirodu žalbe ili identitet tužitelja.

Britanska agencija podsjeća da zvaničnici SAD-a tvrde da TikTok navodno predstavlja rizik po nacionalnu bezbjednost zbog načina na koji obrađuje podatke. Predsjednik Donald Tramp je zaprijetio da će zabraniti TikTok ukoliko se BajtDens u roku od 45 dana ne dogovori o prodaji ove aplikacije Majkrosoftu.

Evropski odbor za zaštitu privatnih podataka (EDPB) saopštio je u junu da će formirati radnu grupu za procjenu aktivnosti kompanije TikTok na teritoriji tog bloka nakon zahtjeva evropskih poslanika koje brine prikupljanje podataka i mogući rizici po bezbjednost i privatnost.

Sličnu istragu je u maju najavio holandski regulator za zaštitu podataka.

Foto: depositphotos/Daniel.Constante

Izvor: B92


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close