Vijesti

Sufinansiranje boravka djece bez roditelja u predškolskim ustanovama

U Republici Srpskoj danas je počela prva isplata prava proisteklog iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju za sufinansiranje boravka djece bez roditeljskog staranja i djece sa smetnjama u razvoju u predškolskim ustanovama, saopšteno je iz republičkog Fonda za dječiju zaštitu.

Iz Fonda su podsjetili da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim je propisano sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu bez roditeljskog staranja, te su ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić i direktor Fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović 22. septembra u Banjaluci potpisali sporazum, nakon čega se krenulo u realizaciju ovog prava.

– Јavni fond za dječiju zaštitu obezbjeđuje naknadu za sufinansiranje boravka u predškolskoj ustanovi djece kojima je utvrđen status djeteta bez roditeljskog staranja u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite, kao i djece sa smetnjama u razvoju koja imaju nalaz i mišljenje stručne komisije, formirane u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast socijalne zaštite, uzrasta od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, a koja imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske – navedeno je u saopštenju.

Јović je ukazao da je velikom broju djece uskraćeno povoljno i stimulativno okruženje za razvoj i učenje, zbog čega je bilo važno da se ovoj osjetljivoj kategoriji djece omogući sufinansiranje boravka u predškolskim ustanovama i, samim tim, zdrav rast i razvoj.

Iz Fonda obavještavaju korisnike da se za ostvarivanje navedenog prava mogu obratiti predškolskim ustanovama u kojima koriste navedene usluge.

Foto: Screenshot

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close