Vijesti

Sudski postupci teški 14 miliona

Protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) RS pravna i fizička lica vode veći broj sudskih postupaka teških 14,3 miliona KM bez zateznih kamata, otkrila je revizija.

U revizorskom izvještaju Geodetske uprave za prošlu godinu navedeno je da je Uprava za većinu ovih sporova procijenila da neće biti na njihovu štetu i da samo za jedan spor očekuje da će biti izgubljen.

Najveće sporove protiv RUGIP-a vode nekadašnja Hypo Alpe-Adria-banka, a danas Addiko banka radi naknade štete zbog raskida ugovora o kupovini poslovnog prostora od prduzeća „Trgoprodaja“ iz Prijedora, vrijedan 4,54 miliona KM i „Geoinženjering“ i „Gis soft“ radi isplate duga za geodetske radove, vrijedan 3,94 miliona KM.

Milionski spor protiv RUGIP-a vodi i Vladimir Vojinović radi naknade štete zbog odbijanja zahtjeva za upis zabilježbe mjere obezbjeđenja na nekretninama. Radi se o sporu teškom 2,02 miliona KM.

Banjalučka firma „Digit“ podnijela je dvije tužbe protiv RUGIP-a zbog neizmirenih obaveza i isplate zateznih kamata za neblagovremeno izmirenje obaveza, ukupne vrijednosti 648.802 KM.

„Procjena uprave za spor vrijednosti 184.107 KM je da će pravosnažno biti izgubljen“, navedeno je u izvještaju.

Upravu je tužio i Grad Trebinje radi naknade štete, a ovaj spor je vrijedan 600.000 KM. Protiv RUGIP-a sporove teške po nešto više od pola miliona KM vode još tri pravna i fizička lica. Pored toga, RUGIP je tužena strana i u tužbama radnika u više radnih sporova.

„Okružni privredni sud u Banjaluci je 4. januara 2018. godine donio presudu kojom se Uprava obavezuje da isplati firmi „Digit“ 191.370 KM uključujući troškove postupka“, navedeno je u izvještaju i dodaje da je u sporu sa „Aragostoma“ odbijen tužbeni zahtjev, a predmet se trenutno nalazi pred Vrhovnim sudom RS.

Revizija je otkrila i da se Uprava javlja kao tužilac u sudskim postupcima vrijednim 2,06 miliona KM, bez procjene vrijednosti zateznih kamata.

Izvor: Capital.ba

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close