Vijesti

Sud utvrđuje kako je Bobar oročavao milione u Crnogorskoj banci

BIJELJINA, Bivši direktori Bobar banke Petar Cacanović i „Univerzala“ Marko Stanišić saslušani su danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini gdje je nastavljen spor u kojem banka od„Univerzala“ potražuje 939.169 KM. Advokat Bobar banke u likvidaciji Slobodan Govedarica prigovorio je u cjelosti iskazima oba svjedoka.

 

Spor se vodi zbog depozita koji je Bobar banka imala kod Crnogorske komercijalne banke (CKB) iz Podgorice, a koji je isplaćen na ime otplate kredita za bijeljinski „Univerzal“.

Cacanović je na funkciji direktora Bobar banke bio od 2010. do početka 2014. godine, a Stanišić je v.d. direktora „Univerzala“, koji pripada „Bobar grupaciji“, bio od maja 2013. do aprila 2015., kada je i sporni kredit od 500.000 evra uzet od CKB.

Cacanović, koji ima zabranu kretanja od Suda BiH, ali je dobio odobrenje da se pojavi kao svjedok u ovom sporu, izjavio je da kod CKB nije bilo nikakvog namjenskog oročavanja depozita, već da se radilo o „oročavanju depozita bez namjene“.

Kada su mu predočeni sporni ugovori o namjenskom depozitu između Bobar banke i CKB, on je rekao da ih prvi put vidi, da su ugovori nepotpuni, ali je potvrdio da je na njima njegov potpis.

Cacanović je potvrdio da je Bobar banka u septembru 2013. godine izvršila transfer od 3,6 miliona evra na račun Crnogorske komercijalne banke i da su slobodna novčana sredstva Bobar banke oročena u Podgorici radi ukamaćivanja.

Sve je, kako je naglasio, dogovorio pokojni Gavrilo Bobar, kao predsjednik Nadzornog odbora banke, te da je isti odbor i odlučio da se novac može oročiti u crnogorskoj banci.

Na pitanje advokata „Univerzala“ Veselina Londrovića, Cacanović je pojasnio da su u pitanju dva ugovora o oročenju depozita, jedan od 3,5 miliona evra, a drugi od 100.000 evra, te da bi se isti morali nalaziti u dokumentaciji i elektronskom informatičkom sistemu Bobar banke.On je istakao da se nakon tri godine teško može sjetiti teksta dva ugovora.

Cacanović je do kraja ostao decidan u iskazu da se radilo o nenamjenskom oročenju depozita, a ne o namjenskom kojim bi se obezbijedilo potraživanje CKB u slučaju kredita od 500.000 evra koji je podgorička banka odobrila „Univerzalu“.

Stanišić je izjavio da je potpisao ugovor o kreditu sa Crnogorskom komercijalnom bankom i mjenice koje su bile pred njim, da je znao da se radi o iznosu od 500.000 evra, ali da nije bio upoznat sa sadržajem ugovora.

Dodao je da je ugovor o kreditu potpisao u kancelariji Bobar banke u kojoj ga je dočekao Gavrilo Bobar, te da su samo njih dvojica bili prisutni prilikom potpisivanja. Posvjedočio je da je „Univerzal“ povukao kredit od CKB, da je isti vraćao, ali i da mu nije poznato da li je kredit u cjelosti otplaćen.

Govedarica je prigovorio u cjelosti iskazima oba svjedoka.

Sudija Božana Gužvić rekla je da je ključno ono što će stići iz Crnogorske komercijalne banke, jer je posredstvom Ministarstva pravde BiH, od Ministarstva pravde Crne Gore,  sud zatražio uvid u originalni ugovor koji su potpisale dvije banke.

Zbog nedostataka tog ugovora, vještak ekonomske struke Goran Lalić nije mogao potpuno da izvještači ovaj predmet.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 7. oktobar.

 

Izvor: capital

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close