Vijesti

Strani jezik i za učenike prvog i drugog razreda?

Strani jezik, kao obavezan predmet, od školske 2017/18. godine trebalo bi da dobiju i učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola u RS, koji bi kroz zanimljive sadržaje, muziku, igru, crtanje ili bojenje lakše upijali nova znanja.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da već neko vrijeme razmatraju ovu ideju.

“Istraživanja pokazuju da mlađa djeca, igrajući se i gledajući crtane filmove, mnogo brže uče strani jezik, nego starija. Zbog toga razmišljamo da, ako ne ove, jer je sad već kasno, strani jezik u prvi i drugi razred uvedemo naredne školske godine”, rekao je juče ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Prijedlog o uvođenju stranih jezika i u niže razrede pozdravili su mnogi roditelji, ali i stručnjaci koji rade sa djecom. Direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Banjaluka i profesor engleskog jezika Tatjana Vilendečić kaže da nema granice kad je u pitanju učenje stranog jezika.

“Što ranije počne da uči strani jezik, dijete bolje savladava prepreke. Učenje stranog jezika neće ni u jednom trenutku loše uticati na maternji jezik, jer dijete ima dovoljno razvijeno govorno područje da već od vrtića može početi sa učenjem stranog jezika”,rekla je Vilendečićeva.

Malešević je juče, poslije sastanka sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, istakao da je sve spremno za novu školsku godinu, koja počinje u četvrtak, 1. septembra. Malešević je najavio da će u ovogodišnji plan i program rada biti uvedena obavezna posjeta Memorijalnom centru “Donja Gradina”.

“Škole koje se nalaze u blizini Memorijalnog centra će imati jednodnevnu posjetu, dok će udaljenije organizovati dvodnevnu posjetu Gradini, umjesto posjeta nekim drugim mjestima. Potrebno je da učenici upoznaju ovaj dio Srpske i njenu istoriju”, rekao je Malešević.

On je ovom prilikom sa direktorima škola razgovarao i o posebnom kolektivnom ugovoru koji je potpisan, kao i obavezama Ministarstva predviđenim u Strategiji razvoja obrazovanja. Trenutno se sumiraju primjedbe na nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, te se priprema prijedlog zakona, koji bi već u oktobru trebalo da razmatra Narodna skupština RS. Malešević je najavio i reorganizaciju Pedagoškog zavoda, kao i Zavoda za obrazovanje odraslih.

“Pedagoški zavod treba da se pripremi na uvođenje male mature, te na eksterno vrednovanje učeničkih znanja u srednjim školama, dok će Zavod za obrazovanje odraslih biti transformisan u Centar za stručno obrazovanje”, pojasnio je Malešević.

 

Izvor: atv

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close