Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić istakla je da je učešće Srpske na Forumu u Sankt Peterburgu još jedna potvrda odličnih veza u mnogim oblastima, uključujući i kulturu.

– Јako smo zahvalni na pozivu da delegacija Srpske bude prisutna na forumu koji je organizovan veoma kavalitetno. Forum je veoma značajan i plodonosan, diskusije su bile veoma kvalitetne – navela je Stojčićeva gostujući u našem Јutarnjem programu.

Ona je poručila da je bilateralna saradnja sa Rusijom u oblasti kulture na najvišem nivou.

Navela je da je Forum ujedinjenih kultura u Sankt Peterburgu na kojem je predvodila delegaciju iz Republike Srpske, veoma značajan međunarodni događaj, koji je okupio predstavnike mnogih zemalja u ovog gradu.

Kroz rad tematskih sekcija Foruma, govorilo se o primjeni novih tehnologija u kulturi i umjetnosti, inovacijama u pozorištu, kulturi u video igrama, digitalizaciji u kulturi, kulturi kao osnovi razvoja i društvenog napretka, vještačkoj inteligenciji u kontekstu medijske kulture, te kako motivisati djecu i omladinu da izučavaju tradiciju narodne kulture, kao i kojim oblicima i mjerama može država da pomogne.

Govoreći o budžetu Srpske istakla je da izdvajanja za kuluturu imaju tendenciju rasta, dodajući da je potreban veći iznos sredstava u ovoj oblasti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanović: Srpski narod da njeguje svoje istorijske vrijednosti
Naredni članakPredstavnički dom PS BiH o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i Sudu BiH