Vijesti

Stiže novi helikopter od 9,4 miliona KM

 Novi višenamjenski helikopter „augusta 119“, za koji se Vlada Republike Srpske krajem prošle godine zadužila za 9,4 miliona KM, u Republiku Srpsku stići će 2. juna. Tim Helikopterskog servisa RS već sutra odlazi u Filadelfiju gdje će biti obavljen tehnički pregled.

Ovu informaciju je za portal Capital potvrdio direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić, navodeći da će helikopter u Republici Srpskoj biti petnaestak dana prije roka.

„Prema ugovoru, isporuka je u prvoj polovini sljedećeg mjeseca. Dva mehaničara i pilot sutra putuju na tehnički prijem u Filadelfiju. Ako ustanove da je sve u redu, helikopter iz SAD kreće ovamo. Prema informacijama iz ‘Leonarda’, od kojeg smo i kupili helikopter, on bi u Banjaluci trebalo da bude 2. juna. To je petnaestak dana prije roka“, naveo je Kusturić.

Tehnička obuka za pilote i mehaničare, kako je istakao, je završena u Italiji, a praktična obuka će biti sprovedena čim helikpter stigne u Banjaluku.

Na međunarodni tender za nabavku novog helikoptera u avgustu je, kako je CAPITAL pisao, stigla samo ponuda italijanske firme “Leonardo”, a Vlada Republike Srpske nije gubila vrijeme pa je već 17. avgusta usvojila informaciju o dugoročnom kreditu.

„Ministarstvo finansija RS sprovelo je proceduru javne nabavke metodom otvorenog postupka, a najpovoljnija ponuda je od NLB banke Banjaluka. Ministar finansija Zoran Tegeltija ovlašćen je da potpiše ugovor o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 9,4 miliona KM“, saopšteno je tada iz Biroa za odnose s javnošću Vlade.

Tada je navedeno da je rok za otplatu kredita šest godina, sa trogodišnjim „grejs“ periodom. Građani Republike Srpske ovaj novac vraćaće po kamatnoj stopi od 2,85 odsto.

Višenamjenski helikopter, kako je ranije naveo Kusturić, biće korišćen prije svega za medicinsku evakuaciju. Servis će imati mogućnost da radi složenije stvari, s dva pilota, a u tenderu je navedena i oprema za gašenje požara, zatim i oprema za rad sa specijalnim jedinicama policije i dizalica koju sada nemaju.

Helikopterski servis, istakao je, dostupan je 24 časa dnevno. Osim što prevoze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerku Željku Cvijanović i ministre u Vladi RS, piloti su obavili i nekoliko stotina medicinskih evakuacija.

Servis ima dva operativna helikoptera, a najnoviji je star 30 godina.

(BN/Capital)

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close