Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci koji danas obilježava pet godina postojanja ispunio je osnovnu misiju promovisanja kineske kulture i jezika, što potvrđuju dobri rezultati polaznika i studenata ove obrazovne ustanove, izjavila je direktor Instituta Ljiljana Stević.

Stevićeva je istakla da su dobri rezultati polaznika i studenata ove obrazovne ustanove most povezivanja i saradnje Republike Srpske sa Kinom koji je sve snažniji, kako se sve više mladih ljudi opredjeljuje da uči kineski jezik.

– Samim tim je ispunjena naša osnovna misija promovisanja kineske kulture i jezika – izjavila je ranije Srni Stevićeva, te navela da je tokom proteklih pet godina na desetine kineskih profesora i studenata vrijedno radilo na promociji kineske kulture kroz organizovanje kurseva kineskog jezika, te obuke domaćih nastavnika.

Ona je istakla da je, zahvaljujući dobroj saradnji sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom prosvjete i kulture, ostvarena uspješna saradnja sa velikim brojem osnovnih i srednjih škola, a nekoliko stotina učenika dobilo je priliku da kineski jezik uči kroz organizovan nastavni proces.

Stevićeva je napomenula da je u banjalučkoj Gimnaziji prije tri godine otvorena i prva savremeno opremljena specijalizovana učionica za izučavanje kineskog jezika i kulture u kojoj učenici i profesori imaju priliku da, kroz časove, razne aktivnosti i projekte, uče i usavrše svoje poznavanje kineskog jezika.

– To je jedna od rijetkih srednjih škola u regionu koja je u veoma kratkom periodu dobila odobrenje za otvaranje, što predstavlja veliki uspjeh, kako za nas, tako i za samu školu i Banjaluku – naglasila je Stevićeva.

Ona je zahvalila vlastima i akademskoj zajednici Republike Srpske, te Univerzitetu u Banjaluci koji su omogućili uslove u kojima je uspješno realizovan petogodišnji plan i program rada Instituta.

Prema njenim riječima, Konfucijev institut uspio je, uz veliku podršku Univerziteta u Banjaluci i rektora Radoslava Gajanina, da realizuje i pokretanje Studijskog programa sinologije na Filološkom fakultetu.

Stevićeva je navela da je druga generacija studenata upisana ove akademske godine, dok su njihove starije kolege ljetos boravili Peking i Tjenđin, prisustvovali predavanjima vodećih sinologa, posjetili najznačajnije kulturne i istorijske znamenitosti, te stekli nezaboravno iskustvo u Kini.

Ona kaže da je podrška i ohrabrivanje djece i mladih u procesu učenja kineskog jezika najznačajniji doprinos Konfucijevog instituta.

– Institut je aktivno radio i na širenju znanja o kineskoj kulturi i umjetnosti kroz izložbu slika i radova kaligrafije akademskih slikara i profesora Akademije likovnih umjetnosti Sijan iz Kine, kao i izložbu fotografija “Čaj, ljubav i svijet” koje je izabrao specijalni žiri iz Kine, a prikazuje se širom svijeta, u saradnji sa Međunarodnim udruženjem naučnih radnika – istakla je Stevićeva.

Ona je naglasila i da je Konfucijev institut posebno ponosan na likovni konkurs koji organizuje svake godine na temu kineske Nove godine, u kojem učestvuju djeca osnovnih i srednjih škola, a ogroman broj pristiglih radova iz godine u godinu potvrđuje uspjeh ove inicijative.

Stevićeva je navela da se redovno organizuju radionice i javni događaji na kojima se sugrađani upoznaju sa različitim aspektima kineske kulture, a posebno interesovanje uvijek je za ceremonijalni dio pripremanja kineskog čaja, kao dijela tradicije i filozofije koji odiše harmonijom, mirom i zahvalnošću.

– Ništa manje zanimljivi su i časovi taiđija, koji se redovno organizuju tokom svih ovih godina postojanja Instituta, privlačeći zanimanje starije populacije, koja ih nalazi korisnim kako za svoje fizičko tako i za mentalno zdravlje. Konfucijev institut je približio i tradicionalnu kinesku medicinu široj populaciji kroz nekoliko predavanja vrsnih poznavalaca – izjavila je Stevićeva.

Stevićeva je rekla da je doprinos Konfucijevog instituta i u povezivanju predstavnika domaćih akademskih i državnih institucija i institucija u Kini na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, turizma.

U Banjaluci će večeras, povodom obilježavanja pet godina rada Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, biti održana svečanost u novoj zgradi Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta. Skup je planiran za 18.00 časova, a izjave u 17.45 časova.

U novembru 2017. godine na 6. Samitu šefova država centralne i istočne Evrope i Kine, sjedište Konfucijevih instituta Hanban dalo je saglasnost Univerzitetu za tehnologiju i obrazovanje u Tjenđinu i Univerzitetu u Banjaluci za otvaranje Konfucijevog instituta.

Zamjenik premijera Liu Јendong predala je plaketu Konfucijevog instituta rektoru banjalučkog Univerziteta Radoslavu Gajaninu na 12. Globalnoj konferenciji Konfucijevih instituta.

Konfucijev institut u Banjaluci zvanično je otvoren 21. januara 2018. godine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPredstavljanje Đačkog kalendara Srpske za 2024. godinu
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za dan 01.11.2023. godine