Odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević protiv BiH” u Republici Srpskoj ništa ne znači, iako je ona u Sarajevu doživljena sa nekim velikim odobravanjem, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

– Mi poštujemo ono što potpišemo. Mi smo potpisali sve anekse Dejtonskog sporazuma i dali ovlaštenje Srbiji da potpiše Dejtonski sporazum. Mi se Dejtonskog sporazuma, onoga što smo potpisali, držimo. Držimo se i onoga što su nam oteli, a mi pokušavamo da vratimo – rekao je Stevandić.

Istakao je da Republika Srpska nema šta da se drži odluka koje je neko drugi donio i želi da ih nametne.

– Pokazali smo to tokom ovih godinu dana borbe protiv nametanja i intervencionizma da za nas te odluke neće biti važeće i da mi ne možemo sprovoditi odluke koje garantuju naš nestanak, nego da ćemo sprovoditi odluke koje garantuju naš opstanak, a te odluke donosimo mi sami – dodao je Stevandić.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević protiv BiH” Gabrijele Kučko Štadlmajer iz Austrije izdvojila je mišljenje u presudi, uz obrazloženje da je osnovni uslov za svaku predstavku pred tim sudom da su iscrpljeni svi domaći pravni lijekovi, a da u ovom slučaju nisu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSavez RVI: Podrška institucijama u očuvanju Srpske
Naredni članakCvijanović: Odluka Suda iz Strazbura udar na ustavnu BiH