Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave blagodet i ponos srpskog naroda širom svijeta.

– Srpska zastava će sutra biti na svim kontinentima, istovremeno će biti na svim crkvama i administrativnim predstavništvima Srbije i Srpske, u svim zajednicama gdje naš narod živi i pokazaćemo da je na skoro čitavoj zemaljskoj kugli naša zastava istovremeno istaknuta i da se slavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – rekao je Stevandić Srni.

On je napomenuo da su prošli vijekovi prije nego što se došlo u poziciju da se srpska zastava stavi tamo gdje Srbi imaju administrativnu vlast, te da je srpska zastava dio zajedničke kulture.

– I kada različito mislimo, imamo istu zastavu koja treba da sva naša mišljenja stavi pod sebe i da ih približi, zbog čega je nemjerljive važnosti Dan srpskog jedinstva – zaključio je Stevandić.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra.

Ovaj praznik je ustanovljen 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Centralno obilježavanje ove godine biće u Nišu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPrivredna komora: Podrška institucijama Srpske za dosljedno provođenje odluka NSRS
Naredni članakMinić: U Srpskoj pod kontrolom epidemija afričke kuge svinja